SciLifeLab och Wallenbergs Nationella Program för Datadriven Livsvetenskap (DDLS) har säkrat fortsatt finansiering på 740 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Medlen är avsedda för ytterligare två år av forskning inom området, vilket markerar en fortsättning på ett framgångsrikt initiativ som kombinerar avancerad dataanalys med livsvetenskap.
Viktiga genombrott och fortsatt stöd
En fortsatt satsning på framtidens forskning
SciLifeLab och DDLS-programmet har under de senaste fyra åren drivit framsteg inom datadriven livsvetenskap, vilket är mer relevant än någonsin givet de snabba framstegen inom AI och genomanalys. Denna forskning är avgörande för allt från medicinsk forskning till bevarande av biologisk mångfald.
– Beslutet att fortsätta finansiera DDLS är ett bevis på programmets framgång och betydelsen av dess arbete för framtidens vetenskap, säger Olli Kallioniemi, direktör för DDLS-programmet.
Exponentiell ökning av data genererar nya möjligheter
Den snabba utvecklingen och minskade kostnaderna för genomsekvensering har lett till en explosion av data, vilket kräver nya kompetenser och resurser för att kunna hanteras effektivt. DDLS-programmet adresserar detta behov genom att utbilda doktorander och postdoktorer och genom att samarbeta på tvärvetenskapliga projekt.
Utbildning och samarbeten som kärnpunkter
Framsteg genom utbildning och internationella samarbeten
DDLS har under de senaste åren rekryterat framstående forskare och startat en forskarskola som ska utbilda över 470 doktorander och postdoktorer. Programmet samarbetar även nära med Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) och WASP-HS för att främja forskning som korsar disciplingränserna.
– Vår gemensamma insats med WASP-programmen förstärker Sveriges position som ledande inom livsvetenskap och teknologi, understryker Kallioniemi.
Infrastruktur och stöd för forskning
Data science-noder som ryggraden i forskningen
DDLS har etablerat fyra data science-noder som koordinerar nationella tjänster för databehandling och bioinformatik, vilket är essentiellt för hanteringen av den stora mängd data som nu genereras inom livsvetenskaperna. Dessa noder spelar en central roll i att stödja forskare över hela landet.
– Detta infrastrukturella stöd är avgörande för att vi ska kunna hantera och utnyttja den data som genereras av vår forskning på bästa möjliga sätt, förklarar Kallioniemi.
En framtid säkrad av samarbete och innovation
SciLifeLab och DDLS ser fram emot att fortsätta leda vägen för en datadriven forskningsframtid. Med stöd från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och samarbetet med andra forskningsinitiativ är målet att ytterligare förstärka Sveriges vetenskapliga framsteg och internationella ställning inom livsvetenskap.