I takt med sin hållbarhetsstrategi lanserar Nespresso en ny tjänst som möjliggör spårning av kaffe. Spårningen sker med hjälp av blockchain-teknik som ger konsumenter möjlighet att få information om kaffets ursprung.
Enligt Nespresso är målet en rättvis produktionskedja och större transparens. Bland informationen som går att spåra finns detaljerade uppgifter om vilken bonde som odlat bönorna, till vilken ersättning, regionalt ursprung och annan nödvändig information som säkerställer att kaffeproduktionen är rättvis genom alla produktionssteg. Spårbarheten finns i dagsläget tillgängligt för Reviving Origins Kahwa ya Congo, som ingår i Nespressos ekologiska sortiment, men det råder ingen tvekan om att samma spårningsteknik kan komma att introduceras för andra produkter också.
Spårningstekniken sticker ut
Tekniken bakom spårbarheten är revolutionerande och spårar varje kaffe som produceras av över 1 400 bönor i Kicu, Demokratiska republiken Kongo. Det komplexa systemet registrerar således vilken volym kaffe som varje bonde bidragit med. Systemet verifierar också leveransen och kompenserar varje bonde med en ersättning för den mängd kaffe som de bidragit med. Enligt Nespresso kan konsumenter redan idag spåra kaffet som säljs under varumärket ” Reviving Origins Kahwa ya Congo”. Spårningen kan göras online på Nespressos hemsida men även i appen.
I ett pressmeddelande skriver Nespresso om det nya systemet och hur tekniken utvecklats. OpenSC och BGC Digital Ventures är två aktörer som varit involverade i skapandet av spårningssystemet.
– Vi vill bidra till att konsumenter får en tydligare bild av hur Nespresso arbetar med hållbarhet och kaffekvalité. Därför ser vi fram emot att konsumenter runt om i världen nu ska kunna bli medvetna om hur och vem som producerar det kaffe de dricker dagligen, säger Sofia Strandberg, nordisk hållbarhetschef på Nespresso.
Stöttar områden där förutsättningarna är svåra
Spårningsmöjligheten går hand i hand med Nespressos stora hållbarhetsarbete som sedan tidigare innefattar initiativen Reviving Origins och AAA Sustainable Quality Program. Nu går företaget ett steg längre mot att förstärka produktionsmöjligheter för bönder i områden där förutsättningarna är svåra. I enlighet med hållbarhetsprogrammet AAA Suatainable Quality Program stöttar Nespresso produktionsregioner där produktionens såväl som lokalbefolkningens försörjningsvillkor är hotade. I enlighet med programmet erbjuder bolaget utbildning till sina kaffebönder och tillgängliggör rena vattenstationer. Initiativet omfattar även hälsotjänster, skriver Nespresso i sitt pressmeddelande.
Ett ambitiöst mål till 2026 är att utbilda 8 000 bönder. Bolaget siktar således på att 45 % av dessa ska vara kvinnor.
– Vi har länge arbetat med att stötta kaffebönder och kooperativ i regioner där kaffeproduktionen är hotad. Jag är stolt över att kunderna nu har möjlighet att ta del av kaffets ursprung. Transparens är en viktig nyckel för att säkerställa ansvarsskyldighet och kompletterar både miljömärken och certifieringar, säger Sofia Strandberg.
”Kahawa ya Congo” är enligt Nespresso det allra första säsongskaffet i serien Reviving Origins som är ekologiskt. Kaffet Reviving Origins Kahawa ya Congo är ett lent och fruktigt säsongskaffe från sjön Kivus vulkaniska stränder i Demokratiska republiken Kongo.
Aluminium: ett naturligt material som både skyddar och som kan återvinnas
I produktionen av kaffekapslar använder Nespresso aluminium. Materialet fungerar utmärkt för att skydda kvaliteten på kaffet och är återvinningsbart. I Sverige kan förbrukade kapslar kastas på över 5 800 återvinningsstationer eller i någon av Nespressos officiella butiker.