Flexens Oy Ab har lanserat projektet ”Baltic Sea Oxygenation and the Super-Green Hydrogen Economy”, även känt som ”BOxHy”. Detta projekt är ett samarbete mellan Flexens, Lhyfe och Stockholms universitets institution för ekologi, miljö och växtvetenskap (DEEP).
Syftet med BOxHy-projektet
Projektets huvudmål är att bekämpa problemet med anoxi (fullständig brist på syre i havsmiljön) i Östersjön genom att injicera syre i havet med hjälp av anpassad, befintlig teknik. Projektet, som startade i oktober 2023 och förväntas avslutas i oktober 2024, finansieras av Baltic Sea Action Plan (BSAP) Fund.
Deep Oxygen Injection (DOI) – En lovande lösning
DOI-metoden innebär att rent syrgas släpps ut djupt under vattenytan, under ett område där stora förändringar i vattentäthet förekommer, med hjälp av ett system som jämnt fördelar syret med mikrobubblor. Denna metod används redan i flera sötvattensjöar i USA. Projektet kommer att identifiera en lämplig plats för en pilotstudie av DOI och inleda förberedelserna för detta, inklusive intressentengagemang och identifiering av potentiella finansieringskällor.
Kopplingen mellan grön vätgasproduktion och marinhälsa
BOxHy föreslår en symbiotisk strategi för att återställa Östersjön genom att integrera detta med den växande sektorn för grön vätgasproduktion. Strategin innebär att använda syret som biprodukt under vätgasproduktion för att vitalisera marina ekosystem. Denna ”supergröna” vätgasproduktion kan vara avgörande för finansieringen av syresättningen av Östersjön.
Forskningsexpertis i centrum
Projektet genomförs av ett team av experter med olika kunskaper. Lhyfe, ett franskt energiföretag, har redan piloterat världens första offshore-anläggning för grön vätgasproduktion via Sealhyfe-projektet i Le Croisic, Frankrike. Inom ramen för BOxHy-projektet kommer Lhyfe att undersöka integrationen av DOI-teknik med offshore-vätgasproduktionsplattformen och möjligheten att replikera plattformen i Östersjöns miljö.
Vetenskap och teknikrådgivningskommittén (STACO)
Projektet stöds även av Science and Technology Advisory Committee (STACO), en panel bestående av 9 experter inom syresättning från hela världen. Genom att bilda denna panel syftar man till att överbrygga kunskapsgapet mellan vetenskap och teknik gällande syresättning och att utvidga möjligheternas horisont.