En nyligen genomförd studie med ledande beslutsfattare i Norden visar på stor entusiasm för generativ AI (GenAI). Men bristen på strategisk planering och förståelse, oro kring datasekretess och säkerhet, samt en svag beredskap att följa regler och etablera ramverk för styrning riskerar att minska nyttan.
Positiva resultat men stora utmaningar
I en omfattande studie, genomförd av Coleman Parkes Research Ltd. på uppdrag av AI-företaget SAS Institute, framgår det att 40 procent av nordiska organisationer redan har börjat implementera generativ AI, varav fem procent har integrerat tekniken fullt ut på företagsnivå. Trots de framsteg som rapporteras, med betydande förbättringar inom medarbetarupplevelse, driftskostnader och kundlojalitet, finns det fortfarande stora utmaningar som behöver adresseras.
– Det är glädjande att se att beslutsfattare i Norden inser att generativ AI kan driva innovation, nya konversationsupplevelser och operationell effektivitet. Men resultaten visar också att många organisationer inte har på plats vad som krävs för att framgångsrikt och ansvarsfullt implementera tekniken i sin verksamhet, säger Josefin Rosén, Trustworthy AI Specialist på SAS Institute.
Bristande förståelse och förberedelser
Studien visar att 87 procent av de nordiska beslutsfattarna medger att de inte fullt ut förstår generativ AI eller dess potentiella påverkan på affärsprocesserna. Dessutom har endast 10 procent av organisationerna genomgått nödvändiga förberedelser för att följa de nya reglerna för GenAI, medan 95 procent saknar ett ramverk för styrning.
– Organisationer stöter på utmaningar i samband med implementeringen. Detta riskerar att sluka resurser, göra satsningar ineffektiva och minska deras konkurrenskraft. Bristande strategi och kontroll riskerar även att försvåra för dem rent juridiskt för att svara mot EUAI Act. Organisationer behöver ägna mer tid åt att utveckla sina affärsstrategier där man ser till att integrera AI på ett effektivt sätt och kan säkerställa integration, styrning och transparens hos tekniken, säger Josefin Rosén.
Oro för datasekretess och säkerhet
Tre fjärdedelar av de nordiska beslutsfattarna är oroade över problem med datasekretess och säkerhet när det gäller att använda generativ AI. Mindre än fyra procent har en organisation som tränats för styrning och övervakning av GenAI, och nästan tre av fyra organisationer saknar funktionalitet för att kontinuerligt övervaka sina system för GenAI.
Rekommendationer för framgångsrik implementering
SAS Institutes rapport innehåller flera rekommendationer för hur organisationer kan lyckas med att implementera generativ AI:
- Strategisk implementering: Integrera AI i affärsstrategin för att säkerställa att tekniken används effektivt och ansvarfullt.
- Heltäckande styrning: Etablera ramverk och processer för att hantera och övervaka AI-användningen.
- Teknisk integration: Säkerställ att tekniken integreras med befintliga system på ett sätt som främjar innovation och effektivitet.
- Expertrådgivning: Anlita experter för att få vägledning och stöd under implementeringen.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Coleman Parkes mellan den 14 februari och den 12 april 2024 och riktade sig till 100 beslutsfattare inom strategi för generativ AI och dataanalys i organisationer inom större branscher i Norden. De som svarade på enkäten arbetar inom sektorer som bank, försäkring, offentlig sektor, life science, hälsa, telekom, tillverkning, detaljhandel, energi och försörjning samt professionella tjänster.