CarePointer har i samarbete med Canon utvecklat en banbrytande lösning som effektiviserar dokumentationen av patientprover i patologilaboratorier. Genom att använda Canons avancerade PTZ-kameror sparar lösningen tid och ger högre kvalitet på bildmaterialet, vilket är avgörande för cancerdiagnostik.
Ett nytt steg mot digitalisering inom vården
PathPoint Macro, som utvecklats av CarePointer med stöd från Canon, gör det möjligt att dokumentera patientprover digitalt på ett sätt som sparar tid och förbättrar kvaliteten på det diagnostiska underlaget. Lösningen används redan på flera sjukhus i Sverige och har blivit en central del av arbetsflödet inom patologilaboratorier.
– Tidigare var dokumentationen manuell och tidskrävande. Vi identifierade behovet av att effektivisera arbetsflödet med hjälp av digital bildteknik. Canon CR-N300 visade sig vara perfekt med sin höga bildkvalitet och enkla integration, säger Kristian Skotte, medgrundare av CarePointer.
Avancerad fjärrstyrning ger precision och effektivitet
Canons PTZ-kamera, CR-N300, har avancerad optik, 4K-upplösning och 20x optisk zoom, vilket gör den väl lämpad för närbilder i en sjukhusmiljö. Den fjärrstyrda funktionaliteten är en nyckelkomponent, då den möjliggör exakt kamerahantering utan att personalen behöver vara på plats.
– Möjligheten att fjärrstyra kameran gör att personalen kan jobba snabbare och mer effektivt, samtidigt som de får fram mer exakta bilder. Canons XC-protokoll, som styr kameran från datorn, gör att den kan justeras med noggrannhet och mycket små rörelser, vilket sparar massor av värdefull tid, säger Kalle Mörck, produktspecialist på Canon.
Sätter nya standarder för sjukvårdens bildteknik
Det är första gången som Canons PTZ-kameror används för visuell analys på detta innovativa sätt i Europa. Kameran, som vanligtvis används inom videoproduktion, visar sig vara väl anpassad för sjukvårdens behov.
PathPoint Macro har inte bara minskat arbetsbördan för vårdpersonalen utan också höjt kvaliteten på de prover som används för diagnostik. Lösningen är ett exempel på hur tekniska innovationer kan appliceras på nya områden och skapa betydande förbättringar inom sjukvården.
– Den här typen av lösningar är en påminnelse om hur viktigt det är att tänka utanför ramarna och hitta nya sätt att använda existerande teknik för att lösa stora utmaningar, avslutar Kristian Skotte.