I takt med att folks klimatmedvetenhet ökar och batterikostnaderna sjunker, så stärks elfordonens popularitet. Men det råder dock fortfarande en viss förvirring hos många kring när, var och hur man laddar dem.
De flesta elbilsladdningar sker hemma eller på jobbet, när bilarna redan står parkerade. Men för personer som inte har möjlighet ladda hemma eller på jobbet, som när de t ex är ute på långresor, kan snabbladdning – eller DC-laddning – vara ett praktiskt alternativ.
Vad är snabbladdning?
DC-laddning är lika lätt att använda som traditionell AC-laddning, men går betydligt snabbare. Vanligtvis sträcker sig snabb AC-laddning från 7 kW till 22 kW, medan en DC-laddare vanligtvis levererar över 22 kW. Över 50 kW anses generellt vara snabbladdning, medan över 100kW anses vara ultrasnabbladdning. Men varför laddar då DC-laddare snabbare än AC-laddare?
”DC” (Direct Current), likström, är den sorts ström som batterier använder och som i folkmun kallas snabbladdning. Traditionella laddstationer använder ”AC” (Alternating Current), växelström, som du hittar i vanliga vägguttag. Elbilar har inbyggda laddare inuti bilen som omvandlar växelström till likström för batteriet. DC-laddare omvandlar växelström till likström redan i laddstationen och levererar den sedan direkt till batteriet, varpå det laddas betydligt snabbare.
Kan min bil snabbladdas?
Inte alla elbilar är kompatibla med DC-laddare. Faktum är att de flesta laddhybrider, som även har förbränningsmotorer, inte kan använda snabbladdare. Om du tror att du behöver kunna snabbladda din bil då och då, så bör du se till att fråga om det redan när du köper din elbil.
Olika fordon kan också ha olika typer av snabbladdningsuttag. I Europa har de flesta bilar en så kallad SAE CCS Combo 2 (CCS2)-kontakt, medan vissa äldre fordon är utrustade med en så kallad CHAdeMO-kontakt. För att hjälpa dig hitta laddstationer som är kompatibla med just ditt fordon finns dedikerade appar med kartor över tillgängliga laddare.
De lbästa tillfällena att använda en DC-laddare är när du behöver ladda din bil omgående och är villig att betala lite extra för bekvämligheten – som t ex när du är på en längre bilresa eller när batterinivån är låg och du är under tidspress.
Hur hittar jag snabbladdplatser?
Som nämnts ovan, så är det enkelt att söka efter snabbladdningsplatser i de flesta ledande laddningsapparna. Där visas ofta tydligt vilka laddningstyper som finns på respektive station, hur mycket el snabbladdarna kan leverera (vanligtvis från 50 till 350 kW), laddkostnader, samt möjligen även uppskattad laddtiden. Elbilsförare kan dessutom få tillgång till laddinformation via bildskärmar i sina fordon, som t ex Android Auto eller Apple CarPlay.
Hur lång tid tar laddprocessen?
Snabbladdningens hastighet beror på många faktorer, inklusive dess styrka och fordonets batterispänning. De flesta moderna bilarna kan addera hundratals kilometers räckvidd på mindre än en timme. Varje elbilsbatteri följer en så kallad ”laddkurva” för laddningen. Den startar lite långsamt, medan fordonet kontrollerar batteriets laddnivå, vädret och andra faktorer. Laddhastigheten klättrar sedan upp till maxnivå och håller sig där så länge som möjligt. Hastigheten saktas ner igen när batteriet har nått cirka 80 % laddning, då fulladdning riskerar att påverka batteriets livslängd.
Följ 80%-regeln
Med en DC-snabbladdare är det som sagt bäst att koppla ur när batterinivån når cirka 80 %, eftersom det är då laddningen saktar ner som mest. Faktum är att det kan ta nästan lika lång tid att ladda de sista 20 % som det gjorde för att nå 80 %. Att avbryta när du når 80 %-tröskeln är inte bara effektivare för dig och snällare mot ditt batteri, utan innebär också att du tar hänsyn till andra elbilsförare som väntar på sin tur.
Spara dina pengar och ditt batteri
Avgifterna för DC-snabbladdning är vanligtvis högre än för AC-laddning, på grund av att de levererar mer ström, samt är dyrare att installera och använda. Stationsägare överför en del av dessa kostnader till förarna, varpå daglig snabbladdning sällan lönar sig. Dessutom kan ditt batteri belastas av att ofta utsättas för DC-laddningens starka elflöden.
Snabbladdning är enkelt och smidigt, men det är inte det enda sättet. För den bästa upplevelsen och de största besparingarna bör elbilsförare använda AC-laddning i största möjligaste mån och istället snabbladda först när de är ute på långresor eller i tidsnöd.
Av: Antti Vainio, Nordic Policy Manager, ChargePoint