I dagens allt mer digitaliserade samhälle är det viktigare än någonsin att ta cyberkriminaliteten på allvar, då den ökar lavinartat och kan påverka oss alla. Det är inte bara polisens eller myndigheters ansvar att hitta och stoppa de bedragare eller hackare som skadar andra på nätet, utan vi alla måste hjälpas åt för att göra internet till en bättre plats. Det kan tyckas låta som ett jobbigt eller svårt uppdrag, men i själva verket handlar det främst om att skydda sig.
I denna artikel kommer vi att berätta mer om cyberbrott och hur de kan drabba vem som helst, samt hur vi alla kan skydda oss mot brotten.
Varför sker cyberbrott?
Cyberbrott motiveras ofta av girighet och illvilja, där hackare och bedragare riktar sig mot privatpersoner och företag för att snabbt få tag på pengar. Det kan även handla om att komma åt känslig information eller att sprida en politisk agenda.
I dagens samhälle är det relativt enkelt att begå brott, då man kan gömma sig bakom en skärm och till stor del hålla sig anonym. Personer som väljer den kriminella vägen är alltså inte sällan personer som utnyttjar tekniken fast de själva saknar djup förståelse för den.
Hur cyberbrott påverkar oss i vardagen
Oavsett gärningsmannens motiv eller brottets konsekvenser kan cyberbrott drabba vem som helst. Faktum är att generation Z, eller personer i åldrarna 18-24, förlorade mest pengar av alla ålderskategorier till bedragare förra året. Så ingen går säker, även fast man anser sig vara väl bevandrad på nätet och enkelt kan identifiera onlinehot.
Här är några exempel på fall som hade kunnat inkludera en själv, en närstående eller någon på andra sidan jorden:
- Ett barn kan bli lurade att betala dyra summor till en spelapp utan att få något tillbaka.
- En ungdom kan handla från en falsk webbsida där hen lämnar ut kortnummer och annan känslig information.
- En vuxen kan skapa ett konto på en falsk streamingtjänst och få sitt lösenord läckt. Det kan leda till intrång på flera konton.
- En pensionär kan falla för ett phishing-mejl och förlora pengar.
- Ett företag kan få sitt nyutvecklade AI-verktyg hackat, vilket kan äventyra verksamheten och dess data.
Öka skyddet mot cyberbrott
Eftersom alla kan drabbas av cyberbrott har vi alla ett ansvar att bidra till att bekämpa det med alla medel vi har. Här listar vi 8 konkreta och enkla tips som de flesta bör överväga för att skapa ett bättre och tryggare onlineklimat framöver.
- Använd skyddande verktyg: En VPN är ett enkelt sätt att skydda sig online, då den kan varna om läckta uppgifter, skanna efter malware i nedladdade filer, blockera spårningsprogram och annonser, samt även varna om illvilliga hemsidor eller filer.
- Begränsa delning av privat information: Det är inte ovanligt att man pratar om att hålla privat information för sig själv när man vistas online, men man kan även göra mer genom att kontrollera sekretessinställningarna på olika hemsidor. På så vis begränsar man mängden information hemsidorna får och kan dela till andra parter.
- Se upp för tveksamma hemsidor och appar: En del hemsidor och appar är osäkra, och det kan man upptäcka med en VPN. Kontrollera att webbadressen inleds med “HTTPS” och inte bara “HTTP”.
- Öppna inte phishing-mejl eller -SMS: Det är riskfyllt att öppna eller klicka sig vidare via e-postmeddelanden eller SMS som ser falska ut. Om de exempelvis utlovar priser eller liknande. Och man bör vara särskilt vaksam om de kommer från en okänd avsändare.
- Lär dina nära och kära: Lär både unga och äldre hur man känner igen faror online. Påminn alla åldersgrupper om vanliga hot och hur de kan undvikas.
- Anmäl bedrägeriförsök: Många glömmer bort att man kan anmäla bedrägeriförsök till både sociala medieplattformar och polisen. Det kan stoppa gärningsmannen från att utsätta någon annan i framtiden.
- Håll programmen uppdaterade: Programvaror och system som aviserar om uppdateringar bör genomföras snarast, då de kan innehålla sekretessuppdateringar och andra förbättringar som stärker säkerheten.
- Gör säkerhetskopior: Det är näst intill omöjligt att skydda sig helt och hållet på nätet, så var noga med att göra säkerhetskopior regelbundet. På så sätt kan konton, system och liknande återställas snabbt om intrång sker.
Nu kanske du undrar: “vad kostar en VPN och alla andra säkerhetsåtgärder?”. Svaret är att en VPN inte behöver vara särskilt dyr och de flesta andra åtgärderna är helt gratis. De behöver trots allt vara tillgängliga för alla, för att vi ska kunna hjälpas åt att minska cyberbrotten och göra internet till en säkrare plats.