Likt storbolag där fasta kapitalinvesteringar i snabbt föråldrad teknologi är en ekonomisk belastning och ett hinder för tillväxt, ser nu mindre bolag samma utmaning.
I en värld där tekniken utvecklas med rasande fart står många företagsledare inför ett viktigt strategiskt val: Ska vi fortsätta att investera stora summor i fysisk hårdvara, eller är det dags att ompröva vår inställning till IT-resurser? Då mjukvarukostnaderna tar upp en allt större andel av IT kostnaderna, bör man ifrågasätta om att helt äga en snabbt föråldrad hårdvara är lika relevant idag eller om det är dags att ifrågasätta gamla sanningar.
Enligt en statistiknyhet från SCB från 2023 visar data från 2021 att företagens utgifter för IT uppgick till hela 215,7 miljarder kronor. Där inköp av datautrustning ökade procentuellt med 16,2 procent från 2020 till 2021. Det illustrerar tydligt hur stora resurser som kanaliseras mot hårdvarukostnader, och understryker vikten av att överväga alternativa modeller för IT-hantering.
Denna trend är särskilt påtaglig bland större företag, som står för 67,6 procent av de totala IT-utgifterna, medan små och medelstora företag står för 12,3 respektive 20,1 procent. Men oavsett företagets storlek, är det en växande insikt att fasta kapitalinvesteringar i snabbt föråldrad teknologi inte bara är en ekonomisk belastning utan också ett hinder mot snabb anpassning till tekniska nyheter.
Antalet konkurser i Sverige ökade markant år 2023 jämfört med 2022, och uppnådde den högsta nivån sedan 1990-talet, rapporterar Myndigheten Tillväxtanalys. Under året fattade tingsrätterna beslut om att inleda konkurser i 8 868 företag, vilket främst drabbade småbolag och påverkade 20 712 anställda. Denna ökning av konkurser speglar de ekonomiska utmaningar som företagen möter, särskilt för små och medelstora företag där kassaflöde kan vara avgörande för både överlevnad och tillväxt. För dessa företag kan en omvärdering av IT-strategin vara särskilt viktig. Att ha kapital låst i dyr teknologi kan begränsa företagets förmåga att anpassa sig till marknadens förändringar och behov. Detta gäller särskilt i en snabbt föränderlig teknikmiljö, där nya lösningar och verktyg ständigt introduceras.
Dessutom medför ägandet av IT-utrustning inte bara höga initiala kostnader utan också kostnader för underhåll och uppgradering. I en tid då teknisk utrustning kan bli föråldrad inom några få år, ställer detta höga krav på företagens kapital och resurser. Vad vi ser är ett skifte mot tjänster som erbjuder teknik ”som en tjänst”. Denna modell tillåter företag att betala för användningen snarare än ägandet, vilket frigör resurser till att investera i kärnverksamheten. Det är ett sätt för företag att behålla sin konkurrenskraft i en alltmer digitaliserad ekonomi.
Debatten bör fokusera på hur vi som samhälle och ekonomi ser på och hanterar teknologiska resurser. Kan vi tänka oss en framtid där flexibilitet och skalbarhet värderas högre än traditionellt ägande? Det är en fråga som berör alla som driver eller planerar att starta ett företag i dagens snabbt föränderliga tekniklandskap.
Det är dags att ompröva vårt sätt att hantera företagsresurser. Vi behöver en strategisk omvärdering där flexibilitet och innovation inte bara blir prioriterade, utan ses som nödvändigheter för framgång. Liksom många företag redan omfamnat modellen att hyra kontorslokaler eller utnyttja co-working spaces för att öka sin anpassningsförmåga och minska fasta kostnader, bör vi nu tillämpa detta synsätt på våra IT-investeringar. Denna metod kan främja samarbete och dynamik, och samtidigt erbjuda en mer skalbar och ekonomiskt hållbar modell.
Martin Björnström, grundare & VD Permånad