En hemlig meddelandeapp vid namn Matrix, som användes av kriminella för att undvika polisens insyn, har stängts ner av Europol och flera europeiska polismyndigheter. Under operation Passionflower avlyssnade polisen 2,3 miljoner meddelanden på 33 språk, vilket nu utgör omfattande bevismaterial för pågående brottsutredningar.
Avancerad krypterad app avslöjad i Europa
Under början av december 2024 genomförde Europol, Eurojust och polismyndigheter från Nederländerna, Frankrike, Italien, Litauen och Spanien en omfattande internationell insats kallad operation Passionflower. Målet var att slå ut den krypterade kommunikationsplattformen Matrix, som påstås ha varit en säker kommunikationskanal för kriminella nätverk.
Liknande plattformar har tidigare upptäckts och stängts ner, bland annat den välkända appen Sky ECC, samt EncroChat och den FBI-utvecklade appen Anom, som användes av kriminella grupper världen över.
Operation Passionflower tog sin början redan 2021, då en misstänkt person i Nederländerna, som var under utredning för mordförsök på en journalist, hade appen Matrix installerad på sin telefon. Detta väckte polisens misstankar, vilket ledde till en omfattande utredning där Nederländerna och Frankrike, med stöd av Europol, inledde en gemensam insats för att förstå appens funktioner och användare.
Europol knäcker krypteringen – 2,3 miljoner meddelanden dekrypterade
Under en tre månader lång övervakning lyckades utredarna bryta igenom appens kryptering. Med hjälp av vad som beskrivs som ”innovativ teknik” kunde man läsa och avkoda 2,3 miljoner meddelanden skrivna på 33 olika språk.
Enligt Europol var Matrix tekniskt mer avancerad än tidigare krypterade appar som Sky ECC och EncroChat. Appens skapare hade satsat på en ”inbjudningsbaserad” modell där användare behövde en inbjudan för att få tillgång till tjänsten. Dessutom använde appen cirka 40 servrar i Tyskland och Frankrike för att upprätthålla kommunikationen.
Men trots denna tekniska komplexitet lyckades Europols tekniker och it-experter knäcka krypteringen. Genom att samla in och analysera meddelandena kunde polisen få insyn i pågående brottslig verksamhet kopplad till internationell narkotikahandel, vapenhandel och penningtvätt.
– Det är ännu ett bevis på att ingen krypterad tjänst är helt säker. Vi har nu tillgång till 2,3 miljoner meddelanden som kommer att användas i flera brottsutredningar, säger en talesperson för Europol.
Operation Passionflower – stora tillslag i flera länder
Efter tre månaders avlyssning beslutade polisen att slå till. I början av december 2024 genomfördes samordnade razzior i Nederländerna, Frankrike, Italien, Litauen och Spanien. Under dessa insatser greps flera misstänkta personer och huvudservrarna för Matrix-appen beslagtogs.
När servrarna stängdes ner skickades en officiell varning till alla användare av Matrix-appen. På den officiella hemsidan för operation Passionflower fanns ett tydligt meddelande riktat till användarna:
– Detta är inte första och inte sista gången vi kan läsa meddelanden i realtid. Vi har nu tillgång till information om tjänstens användare, och vår utredning är långt ifrån över.
Meddelandet skickades för att informera användarna om att alla meddelanden som någonsin skickats via appen nu är tillgängliga för brottsbekämpande myndigheter. Polisen gör det tydligt att materialet kommer att användas som bevis i pågående och framtida brottsutredningar.
Avlyssning av krypterade appar – en ny trend
Matrix är den senaste i raden av krypterade appar som använts av kriminella för att undvika polisens insyn. Tidigare operationer mot Sky ECC, EncroChat och Anom har lett till att tusentals misstänkta personer gripits och dömts för allvarliga brott.
Sky ECC och EncroChat marknadsfördes som säkra meddelandeplattformar för privatpersoner och företag, men användes i stor utsträckning av kriminella organisationer. FBI:s Anom-app, som skapades och spreds av FBI själva, var ett särskilt listigt drag, eftersom den till synes verkade vara en pålitlig kommunikationskanal för kriminella.
Med avlyssningen av Matrix följer nu en liknande utveckling. Polismyndigheterna i flera länder har visat att ingen krypterad app är helt säker. Genom att använda ny teknik och innovativa metoder har brottsbekämpande myndigheter lyckats få insyn i kommunikationer som tidigare ansågs vara ogenomträngliga.
Vad händer nu?
Med 2,3 miljoner dekrypterade meddelanden i händerna på Europol och dess partnerländer är det troligt att fler gripanden kommer att ske. Enligt Europol är de insamlade bevisen kopplade till brott som vapenhandel, narkotikasmuggling och penningtvätt, vilket betyder att flera internationella kriminella nätverk nu är under utredning.
Den europeiska polisen ser denna operation som en del av en större strategi för att ta kontroll över krypterade tjänster och plattformar som används av kriminella. Att slå ut dessa appar är ett sätt att förhindra att brott organiseras och genomförs utan insyn.
– Vår insats mot Matrix är ett viktigt steg i kampen mot organiserad brottslighet. Vi kommer att fortsätta utveckla våra tekniska förmågor för att avslöja och förhindra kriminella aktiviteter, avslutar Europols talesperson.