Stödet för lagkrav på e-fakturering bland svenska företag har ökat markant. En ny undersökning visar att 80 procent av företagen nu ser positivt på förslaget, en signifikant ökning från tidigare år. Denna förändring speglar en växande acceptans för digitala lösningar inom företagssektorn.
En färsk rapport från Mantap, utförd på uppdrag av Pagero, avslöjar att fyra av fem företag (80 procent) nu stödjer idén om ett lagkrav på e-fakturering. Detta är en ökning från 66 procent året innan, baserat på svar från 430 företag under hösten 2024. Denna trend visar en ökande mognad och beredskap för digitala lösningar inom den svenska företagsvärlden, vilket är en stark kontrast till läget bara ett år tidigare.
Sverige har haft ett lagkrav på e-faktura i offentlig upphandling sedan 2019, och nu står frågan om att utöka detta krav till att inkludera all företagsfakturering och realtidsrapportering av fakturainformation. Myndigheten för digital förvaltning (Digg), Bolagsverket och Skatteverket efterlyser en statlig utredning för att undersöka möjligheterna och konsekvenserna av en sådan utveckling.
EU driver på utvecklingen mot digitala fakturalösningar
Parallellt med de nationella diskussionerna sker liknande utvecklingar inom EU. Europeiska kommissionen har genom initiativet VAT in the Digital Age (ViDA) föreslagit att e-fakturering ska bli obligatorisk för gränsöverskridande transaktioner mellan företag inom unionen. I november 2024 tog EU ytterligare steg mot att implementera dessa förslag, inklusive ett nytt system för digital rapportering i realtid.
Nazar Paradivskyy, Director Regulatory Affairs på Pagero, understryker vikten av denna utveckling: ”Det är bara en tidsfråga innan Sverige kommer att införa lagkrav om e-fakturering mellan företag och även realtidsrapportering av fakturainformation till Skatteverket. Det är i linje med förslag från EU och vanligare i allt fler länder, både inom och utanför EU.”
Analys av företagens nuvarande användning av e-fakturor
Undersökningen visar också att redan två tredjedelar (65 procent) av de tillfrågade företagen använder e-fakturor för både inkommande och utgående fakturor. Bland mycket stora företag, med minst 2 000 anställda, är andelen ännu högre – 72 procent.
Detta tyder på att många svenska företag redan har anpassat sig till digitala faktureringsprocesser, vilket kan underlätta en övergång till mer omfattande regelverk. Med EU:s nya riktlinjer och de pågående diskussionerna på hemmaplan är det tydligt att framtiden för fakturering i Sverige och Europa alltmer kommer att präglas av digitala lösningar.