Medan 3D-printingtekniken banar väg för innovationer inom tillverkningsindustrin, växer oron för de potentiella hälsoriskerna som följer med denna framstegsvåg. Forskare vid Örebro universitet har nu tagit sig an uppgiften att utforska hur nanopartiklar och kemikalier, som frigörs under 3D-printingprocessen, påverkar människors hälsa. Projektet NanoSafety 2 syftar till att ge en djupare förståelse för dessa risker och utveckla säkerhetsstrategier.
Nanopartiklarnas inverkan under luppen
3D-printing, eller additiv tillverkning, är en process där produkter skapas lager för lager. Denna teknik har blivit alltmer populär för att skapa allt från enkla verktyg till komplexa komponenter. Men det är inte bara de färdiga produkterna som är av intresse; de mikroskopiska partiklarna som uppstår under tillverkningen har blivit föremål för forskarnas lupp.
– Vi vet nästan ingenting om hur det påverkar arbetarna i industrin, det finns väldigt lite forskning på området, säger Eva Särndahl.
Ett tvärvetenskapligt angreppssätt
NanoSafety 2 är en fortsättning på det ursprungliga forskningsprojektet som startade 2018. Med nya anslag från KK-stiftelsen, strävar forskarteamet efter att identifiera risker, föreslå lösningar och etablera ett forskningscenter dedikerat till säkerhet kring nanopartiklar.
– Några få länder har lagstiftning gällande partiklar vid 3D-printing men det saknas i Sverige. Det är också ett stort svart hål gällande regler och föreskrifter på EU-nivå, säger Andi Alijagic.
Utmaningen med de osynliga partiklarna
Nanopartiklar är så små att de utgör en särskild utmaning att detektera och studera. Forskarna har använt sig av bärbara apparater och samarbetat med företaget PExA för att samla in data om partiklarnas påverkan på lungorna. Blod- och urinprover samlas också in för framtida analyser.
– I våra laboratorier testar vi nanopartiklarnas eventuella påverkan genom att sammanföra dem med celler för att se hur de reagerar, förklarar Särndahl.
Framtidens säkerhetstänk
Projektets ambition är att kunna genomföra preventiv screening av nya material och att bistå företag med säkerhetsåtgärder. Forskarna arbetar även på att bygga upp ett referensbibliotek och använder AI och maskininlärning för att förbättra screeningverktygen.
Plastens dubbla hot
Plastens negativa miljöpåverkan är välkänd, men mindre uppmärksamhet har ägnats åt dess effekter på människors hälsa, något som forskarna nu vill belysa.
– Vi vill vara förberedda för framtiden med ett säkerhetstänk från början, säger Särndahl.