Friskvård på arbetsplatsen har blivit en central del av den svenska företagskulturen. En aktuell studie från Mälardalens universitet har granskat hur svenska företag arbetar med hälsofrämjande åtgärder, med särskilt fokus på kontoret som en arena för hälsofrämjande arbete.
Studien omfattade åtta företag med tusentals anställda och undersökte hur dessa företag använder friskvårdsbidrag och hur mycket som investeras i förebyggande hälsoaktiviteter. Under 2020 varierade kostnaden för friskvårdsbidrag mellan 40 000 till 16 miljoner SEK bland de deltagande företagen.
Ett intressant inslag i studien var att bidrag på minst 3 000 SEK ökade utnyttjandegraden. Införandet av en friskvårdsportal visade sig också ha en positiv inverkan. Gymmedlemskap var det mest populära valet för att använda bidragen, men friskvårdsmassage (som på senare tid blivit mer populärt), personliga tränare, träningsprogram och andra aktiviteter som paddeltennis och skidresor var också populära val.
Företagskulturen framstod som det största hindret för hälsoinitiativ på arbetsplatsen. Utmaningarna inkluderade att balansera ekonomiska intressen med hälsofrämjande insatser och att hantera kulturella vanor som stillasittande möten och ohälsosamma matvanor. Kommunikation och miljöfaktorer var avgörande för hur anställda utnyttjade friskvårdsförmåner.
På Skatteverket kan du läsa mer om vilka friskvårdsaktiviteter som anses som godkända.