Nyheten om en banbrytande upptäckt inom cancervården kommer från ett internationellt forskningsteam med bas i Umeå, Frankrike och Sydkorea. Deras forskning har lett till identifiering av en innovativ förening som inte bara är mer effektiv i behandling av cancer, men som också skyddar frisk vävnad, skriver Dagens Innovation. Dessutom framhävs dess lägre koncentrationer och enklare samt billigare tillverkningsprocess jämfört med befintliga cancerläkemedel på marknaden.
Den nya föreningen har visat sig vara särskilt lovande inom det växande området fotodynamisk terapi (PDT). PDT fungerar genom att ljuskänsliga läkemedel administreras lokalt eller intravenöst, vilket gör cancerområdet mer känsligt för ljus. Ljuset med specifik energi och våglängd riktas sedan mot området för att aktivera cancerdödande kemiska reaktioner. Denna teknik kan användas på både yttre och djupare tumörer med hjälp av titthålskirurgi eller speciella ljusrum.
Forskningsgruppen, bestående av nio medlemmar från tre olika institutioner vid Umeå universitet, har varit engagerade i detta arbete i cirka tre år. Universitetslektor Nasim Sabouri beskriver upptäckten som resultatet av omfattande tvärvetenskapliga experiment och betonar att forskningens lovande resultat har varit både spännande och inspirerande. Forskargruppen har nu inlett processen för patent och kommersialisering med stöd från Umeå universitet Holding och Umeå Biotech Incubator AB.
Det unika med den nya föreningen är att den är fluorescerande, vilket innebär att den återutsänder ljus. Detta gör det möjligt för forskare att se var i cellen den befinner sig. Dess förmåga att binda till specifika DNA-strukturer i cellen, något som aldrig tidigare observerats hos någon annan fotosensibiliserande förening, kan vara orsaken till dess extrema effektivitet vid låga koncentrationer. Detta kan potentiellt minska de skadliga effekterna på patientens friska vävnader. Effektiviteten av föreningen har bekräftats i laboratorieexperiment, cancerceller och tumörsimuleringar samt i zebrafisk.
Resultaten från studien har publicerats i den prestigefyllda tidskriften Nucleic Acids Research. Forskaren Marco Deiana, från institutionen för medicinsk kemi och biofysik vid Umeå universitet, som stod som huvudförfattare till artikeln, blev rekryterad som postdoktor till Umeå universitet tack vare Excellence By Choice (EC) Postdoctoral Programme. Deiana mottog även ett postdoktorat från Cancerfonden. EC-programmet, som har nobelpristagaren professor Emmanuelle Charpentier som mentor, stöttar unga forskare med stor potential.
Ytterligare forskning är nödvändig för att fullständigt bekräfta och vidareutveckla användningen av denna förening i framtida kliniska tillämpningar. Uppmärksamheten kring denna lovande upptäckt pekar på en spännande framtid för cancerbehandlingen.