Google tvingas betala en halv miljon dollar i skadestånd till en kanadensisk affärsman efter att ha vägrat ta bort en förtalsartikel från sin sökmotor. Mannen, vars identitet skyddas av en publiceringsförbud, stämde Google för att ha spridit en länk till en artikel som felaktigt anklagade honom för att vara pedofil. Affärsmannen hävdade att hans liv och företag drabbades allvarligt till följd av artikeln. Google har vägrat att kommentera fallet.
En domare i den kanadensiska provinsen Quebec har beslutat att teknologiföretaget måste betala 500 000 kanadensiska dollar (cirka 3,7 miljoner kronor) i skadestånd till affärsmannen eftersom hans liv blivit en ”gående mardröm” på grund av den förtalsartikel som publicerades på Google. I sitt uttalande skrev domaren Azimuddin Hussain: ”Precis som Franz Kafkas karaktär Josef K. i Rättegången, vaknade käranden en dag och befann sig anklagad för ett brott han inte hade begått. I kärandens fall anklagades han för att redan ha dömts för brottet, och ett särskilt hemskt brott dessutom.”
Den namnlöse affärsmannen, som är i 70-årsåldern, anklagade Google för att sprida den förtalsartikel som han hävdade har skadat hans rykte och affärsverksamhet. Han sa att han först upptäckte artikeln 2007 efter att ha sökt på sitt eget namn. Sedan dess har potentiella kunder dragit sig ur avtal på grund av artikeln, enligt affärsmannen. Hans vänner vittnade om att de vägrade hjälpa honom att säkra arbete eftersom de trodde att hans rykte var förstört. En av mannens söner, som också sägs vara en framstående personlighet, vittnade om att hans flickvän föräldrar vägrade träffa hans far på grund av artikeln.
Enligt domen bad mannen Google att ta bort artikeln flera gånger under åren. 2009 tog Google bort artikeln från sökresultaten på sin kanadensiska webbplats, men den dök upp igen 2011 och fanns kvar på den amerikanska versionen av webbplatsen. Artikeln dök upp igen 2015 och mannen skrev till Google igen och bad företaget att ta bort den, men företaget vägrade.
Domaren Hussain skrev att fallet väcker ”oöverträffade frågor” i Quebec-lagen om hur mycket ett företag som Google är ansvarigt när det delar falska och förtalsartiklar av enskilda på sin sökmotor. Eftersom Google redan hade erkänt att artikeln var förtalsartikel och därför tagit bort den från sin kanadensiska webbplats, ansåg domaren att företaget gjorde fel när de tillät länken att dyka upp igen.
Enligt domen är käranden en advokat och affärsman som har varit aktiv i kampanjer för en tidigare kanadensisk premiärminister och som en gång hjälpte till i en högprofilig utredning i USA:s senat. Han har sedan haft en framgångsrik karriär som fastighetsmäklare och utvecklare, enligt domen.
”Innan dess var han en stor personlighet, full av självsäkerhet”, skrev domaren om affärsmannen. Efter artikeln skrev han att mannen ”blev en skugga av sitt tidigare jag, benägen till ilska, tillbakadragenhet, tungt drickande och självmordstankar.”
Under rättegången argumenterade Google att Quebecs förtalslag inte gällde för fallet och att företaget inte var skyldigt att ta bort artikeln från sin sökmotor enligt amerikansk lag.
Det kalifornienbaserade företaget avböjde att kommentera fallet i svar på frågor från BBC, men hänvisade istället till sina befintliga protokoll och processer för att flagga potentiellt skadligt innehåll.
”På Google tar vi olämpligt innehåll på allvar”, skriver företaget på sin webbplats och länkar till ett formulär där människor kan rapportera innehåll som de vill ta bort. En annan post på Google’s webbplats säger att sökmotorn använder ”automatiserade system för att upptäcka innehåll från webben och andra källor” och att företaget har ”noga utvecklat” riktlinjer för att flagga skadliga inlägg.