En japansk teknikstart-up utvecklar en tunn och flexibel film med perovskitceller som kan revolutionera solenergibranschen och utmana Kinas dominans på den globala marknaden för solpaneler.
Perovskitceller – Framtidens solenergilösning
Japanska forskare arbetar med en banbrytande teknologi som använder mineraler med en kristallin struktur kallad perovskit för att omvandla ljus till elektricitet. Tidigare forskning visade att perovskitceller inte var lika effektiva som kisel och var känsliga för fukt, men tekniken har förbättrats avsevärt. De nya lätta och flexibla solprodukterna kan appliceras på böjda ytor och generera elektricitet även i svagt ljus – till och med inomhus.
– Vi vill börja med att sikta på platser där kiselpaneler inte kan användas. Vi tror att det finns en större marknad där, säger Tamotsu Horiuchi, teknikchef på EneCoat Technologies.
Japans satsning på perovskit
Japans premiärminister Fumio Kishida har lovat att göra perovskittekniken kommersiellt genomförbar inom två år. Landet har budgeterat mer än 400 miljoner dollar för att hjälpa företag att öka produktionen. EneCoat Technologies, en start-up grundad av en professor vid Kyoto-universitetet, planerar att starta kommersiell produktion i slutet av detta år.
Utmaningar och möjligheter
En utmaning med perovskit har varit att kristallerna kan brytas ned vid exponering för fukt. Sekisui Chemical utvecklar en tätning som gör att perovskitceller kan hålla i upp till tio år. Den globala leveranskedjan för kiselsolpaneler kontrolleras till mer än 80% av kinesiska företag, enligt Internationella energiorganet (IEA).
Kinas dominans och Japans tidigare erfarenheter
Kina har investerat mer än 50 miljarder dollar i ny fotovoltaisk kapacitet sedan 2011 och skapat över 300 000 tillverkningsjobb. Japan, som initialt dominerade marknaden för konventionella solpaneler, blev överträffat av Kina som ökade produktionen och sänkte priserna med finansiellt stöd från den kinesiska regeringen.