På en digital pressträff meddelade Microsofts svenska vd Hélène Barnekow att bolagets svenska datacenter kommer att öppnas upp under 2021. Vilket innebär att man totalt öppnar fyra anläggningar i tre svenska kommuner Gävle, Sandviken och Staffanstorp.
”Inom många områden har Sverige varit en ledande aktör på den internationella scenen, bland annat inom hållbarhet, innovation och jämställdhet. Det är en av platserna i världen där IT och teknik har störst potential för att skapa nya möjligheter för individen, organisationen och samhället. I en tid av förändring investerar vi i den digitala infrastrukturen och i vårt ekosystem för att driva på en digital omvandling som kommer ge offentliga och privata organisationer nya möjligheter till innovation, vilket ger en stark digital grund för landets framtida tillväxt”, säger Hélène Barnekow.
Inget datum angivet ännu för drifts start
Inget exakt datum för invigningen av de fyra nya datacentren har angetts och det kan innebära att det dröjer. Det blev åtminstone så för AWS när de skulle inviga sina svenska datacentersatsningar. På samtliga fyra platser där man byggt centren finns det eller har funnits olika hinder. I Staffanstorp handlade det om en ansträngd el situation, i Gävle har det uppstått problem med brunnar som sinat. Det har även dykt upp en sällsynt skalbagge som orsakat problem i Valbo. I Sandviken handlade det om ett kluster av personer smittade med COVID-19.
Ska drivas av förnybar energi
De svenska datacentren som Microsoft ska öppna i Sverige kommer nämligen att drivas med 100% förnybar energi redan från början. Bolaget har även hänvisat till en rapport från WSP som pekar på att Microsofts molntjänster är upp till 98% mer koldioxideffektiva än traditionella serverlösningar. Satsningen som görs i Sverige görs tillsammans med Vattenfall och det koncept man kallar för 24/7 Matching Solution.
En av de största fördelarna med de svenska datacentren är att all data kommer att finnas kvar i Sverige. Vilket ökar tryggheten och säkerheten samt gör det möjligt att veta vart ens data förvaras någonstans. Något som i och med GDPR har varit en viktig del och som alltfler molntjänster fokuserat på att lösa.