På årets Kommek-konferens 2024 delade tre kommunrepresentanter med sig av erfarenheter kring modernisering av ekonomiavdelningar. Diskussionen präglades av molntjänsternas potential, vikten av att inventera befintliga system och att göra mer med färre resurser.
Molnet – en självklarhet för framtiden
Under seminariet Effektiva processer på ekonomiavdelningen med hjälp av modern teknologi betonade panelen, bestående av Ken Gunnesson (Ale kommun), Sandra Flodmark (Höganäs kommun) och Tommy Sundström (Värmdö kommun), vikten av att anamma molnbaserade lösningar.
– Det är inget snack, kör SaaS. En leverantör som till exempel Unit4 kan fokusera på driften av ett system. Om en kommun ska sköta driften själv behöver man hantera 150 system, säger Tommy Sundström.
Trots initial oro kring säkerhet och kontroll menar panelen att molntjänster erbjuder högre säkerhet och effektivitet när specialiserade aktörer hanterar driften.
Automatisering frigör resurser
En röd tråd under seminariet var behovet av att effektivisera arbetsflöden. Ken Gunnesson berättade att Ale kommun infört ett köpstopp för nya system för att istället maximera potentialen i befintliga verktyg.
Sandra Flodmark lyfte fram ett konkret exempel på automatiseringens fördelar:
– Vi har automatiserat flöden. Ett exempel är att Swishbetalningar automatbokförs, vilket var ett stort manuellt arbete tidigare.
Gunnesson tillade att Ale kommun lyckats frigöra 20 procent av resurserna för redovisning genom automatisering och att deras controllers nu kan fokusera på verksamhetsutveckling.
Rekrytering och framtida utmaningar
Ett återkommande tema var svårigheterna med att rekrytera kompetent personal till offentlig sektor. För att möta detta krävs innovativa tekniska lösningar och effektiva arbetsmetoder.
Tommy Sundström sammanfattade utmaningen:
– Det finns inget val, vi måste få mer gjort med färre personer.
En digital resa framåt
Panelens gemensamma slutsats var tydlig: framtidens ekonomiavdelningar kräver både molnbaserade system och strategisk automatisering. Förändringsarbetet må vara utmanande, men resultaten visar att det leder till betydande förbättringar i effektivitet och resursanvändning.