En innovativ behandling utformad specifikt för tonåringar och unga vuxna med depression testas nu för första gången i Sverige. Behandlingen, som är helt icke-farmakologisk och sker online i grupp, genomförs i en klinisk studie i Västerbotten och Västernorrland och presenteras i en avhandling vid Umeå universitet av Erik Ekbäck, doktorand i barn- och ungdomspsykiatri.
Ett nytt tillvägagångssätt för behandling av depression
Utmaningar med nuvarande behandlingsmetoder
Depression är på väg att bli den ledande orsaken till ohälsa globalt, och traditionella behandlingar som läkemedel och psykologisk terapi når inte alla drabbade. Många unga som behandlas för depression upplever inte fullständig förbättring, och återfall är vanligt. Detta understryker behovet av nya behandlingsalternativ.
Tara: En mångfacetterad onlinebehandling
Tara, behandlingen som Erik Ekbäck forskar på, är utvecklad för att ta itu med depression hos unga genom ett holistiskt angreppssätt. Behandlingen integrerar biologiska, psykologiska och sociala aspekter och innehåller element som yogabaserade rörelser, andningsövningar och gruppdiskussioner.
– Det är viktigt med fler och bättre verktyg för att behandla depression hos unga, eftersom befintliga behandlingar inte är effektiva för alla, säger Ekbäck.
Klinisk studie och preliminära resultat
Pågående forskning i norra Sverige
Sedan tre år tillbaka pågår en randomiserad multicenterstudie där 134 patienter från barn- och ungdomspsykiatri samt primärvård deltar. Studien jämför effekten av Tara med standardbehandling och är planerad att avslutas till hösten.
Första kliniska studien i Sverige
De preliminära resultaten tyder på att Tara kan vara en säker och effektiv behandling. ”Den pågående studien representerar ett viktigt steg mot att förstå och implementera nya behandlingsformer för unga med depression,” förklarar Ekbäck.
Utmaningar och framtidsutsikter
Svårigheter med att mäta behandlingseffekter
En stor utmaning inom depression är bristen på objektiva mått för att mäta sjukdomens svårighetsgrad och behandlingseffekt. Traditionella symtomskattningsskalor är subjektiva och ofta inte anpassade till svenska förhållanden. Ekbäck har arbetat med att utvärdera och anpassa ett internationellt formulär för att skatta depressionsgrad bland ungdomar till svenska förhållanden.