Under sommarmånaderna har covid-19-fall åter ökat globalt. I centrum av denna uppgång står en ny variant av viruset – EG.5, även känd som Eris. Denna variant har identifierats i många länder, inklusive Kina, Storbritannien, USA och även här i Sverige. Här på hemmaplan har EG.5 stått för omkring 13% av alla covid-19-fall under juli, enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten.
Världshälsoorganisationens syn
WHO har nu markerat EG.5 som en variant av intresse. Detta på grund av att det har noterats en ökning i smittofall och sjukhusinläggningar kopplade till denna variant. Trots det menar organisationen att den initiala riskbedömningen pekar mot att även om smittspridningen kan öka globalt, verkar risken för allvarliga konsekvenser vara låg.
Bedömning från Folkhälsomyndigheten
När det gäller symptomens svårighetsgrad, verkar EG.5 inte skilja sig mycket från tidigare varianter inom XBB-släktet.
– Det finns hittills inget som tyder på att denna variant ger en allvarligare sjukdomsbild än andra varianter i omlopp, men modeller från bland annat Storbritannien tyder på en tillväxtfördel mot andra cirkulerande varianter inom XBB, skriver Folkhälsomyndigheten till GöteborgsPosten, som var en av de första att nå ut till Folkhälsomyndigheten.
Kommer EG.5 påverka pandemins förlopp?
Trots den ökade smittspridningen av EG.5, bedömer experter att varianten troligen inte kommer förändra situationen radikalt.
– Den kommer troligen orsaka en våg med fler fall och alla problem som det medför – såsom fler sjukhusinläggningar och postcovid – men det finns ingen anledning just nu att tro att det blir värre än tidigare vågor det här året, menar Christina Pagel, professor vid University College London.