Att ha vuxit upp med internet ger ingen immunitet mot nätbedragare – tvärtom. En ny studie som Deloitte utfört visar att det är tre gånger mer sannolikt att bli utsatt för onlinebedrägerier om du är ungdom än om du tillhör den äldre generationen.
Generation Z, alltså personer som är födda sent 1990-tal och tidigt 2010-tal, är i stort sett aldrig offline. De är sociala 24 timmar om dygnet och om du ska fånga deras intresse har du mindre än tio sekunder på dig. Man kan tycka att Gen Z borde vara förberedda för internets baksida – nätfiske, identitetsstöld, cybermobbning – men i själva verket är det tvärtom. Den unga generationen råkar tre gånger oftare ut för internetbedragare än Baby Boom-generationen (16 procent jämfört med 5 procent).
Studien från Deloitte visar även att ungdomar får sina sociala medie-konton hackade dubbelt så ofta som deras morföräldrar (17 procent jämfört med 8 procent). Enligt Scott M. Debb, på the International Journal of Cybersecurity Intelligence, har den äldre generationen större respekt för nätattacker och virus än den yngre generationen. De granskar i större utsträckning sekretesspolicyer på sociala medier, gör nödvändiga antivirusuppdateringar och agerar på varningar om skadlig programvara. Enligt Debb beror detta mycket på att den äldre generationen har mer erfarenhet och är mindre benägna att uppfatta sig själva som immuna mot nätattacker.
Generation Z är mer utsatta för cyberattacker
Förutom att den äldre generationen är klokare finns det flera teorier om varför ungdomar är mer sårbara vad gäller nätbedragare. Först och främst så använder generation Z teknologin mycket mer och löper därför större risk att bli utsatta för cyberattacker. Därtill använder ungdomar sina enheter med större förtroende, vilket bidrar till att de väljer bekvämlighet före säkerhet. Dessutom saknas många gånger cybersäkerhetsutbildningar i skolan.
I svenska gymnasieskolor har användningen av papper och penna i undervisningen nästan helt ersatts av datorer och surfplattor. Därför är det nödvändigt att elever utbildas i informationssäkerhet och cybersäkerhet. Tyvärr så brister svenska läroplanen i hur detta ämne bör undervisas, vilket i sin tur gör att kunskapen hos dessa ungdomar varierar. Rädda Barnen rekommenderar att redan i tidig ålder utbilda i cybersäkerhet. Det kan handla om självklara saker för vuxna, som att inte ge ut sin identitet på nätet och att en person kan utge sig för att vara någon annan i en chatt.
Ungdomar är mer bekväma med att möta människor online, det gör dem mer utsatta för till exempel bedragare som tar romantisk kontakt. Vidare sker även majoriteten av deras shopping online. Falska webbplatser och e-handelsplattformar skräddarsys för att komma åt dessa användare. Ofta sker det via e-postnätfiske eller via falska annonser i sociala medier.
Även om ungdomar är mer sårbara på internet så innebär det inte att de inte oroar sig. Studien av Deloitte visar att en majoritet av de tillfrågade föräldrarna oroar sig för ett brett spektrum av negativa konsekvenser när deras barns är ute på internet: exponering för skadligt innehåll, nätmobbning, spårning och negativa effekter på känslomässigt och fysiskt välbefinnande. Tonåringarna som svarat på enkäten är också oroade över dessa frågor, men i mindre utsträckning än föräldrarna. Nästan hälften, 47 %, av tonåringarna, är oroliga för att bli spårade via sina enheter, liksom 61 % av föräldrarna.
Så skyddar du dig
Även om den äldre generationen har större kunskap om cybersäkerhet så är det inte för sent för dig som ungdom att skydda dig. Ett enkelt sätt att skydda dig mot internetbedragare är att ladda ner ett VPN. En VPN-tjänst byter inte bara enhetens IP-adress utan hindrar även användaren från att klicka på skadliga länkar.
Genom att ladda ner ett VPN gör du alltså mycket mer än att endast byta IP-adress, det fungerar liknande ett antivirusprogram. När du är inne på dina sociala medier kan enheten därmed varna dig innan du klickar på en bluffannons.
Alla kan bli utsatta för nätbedrägerier, ung som gammal. De som vuxit upp med internet har ofta ett högre förtroende och är mer bekväma i användandet av sociala medier, hemsidor, e-post etc. Det gör dem också mer sårbara. Cyberattacker är även ett växande problem som orsakar samhället enorma summor pengar globalt. Därför är det viktigare än någonsin att inte stå handfallen mot cyberattacker. Utbildning, att prata om internets baksida i hemmet samt att ladda ner ett VPN är några sätt att motverka att bli utsatt för cybermobbning, nätbedragare och virus.