För första gången i Sverige testas Googles Project Guideline under Stockholms Halvmarathon, där paralympiern Fatmir Seremeti ska springa utan fysisk ledsagning. Denna banbrytande teknik ger synskadade möjligheten att springa självständigt, vilket kan revolutionera tillgängligheten inom idrotten för personer med synnedsättning.
En revolution för synskadade löpare
– Friheten att gå ut och springa i en löprunda eller tävla i lopp är något många tar för givet, men det är inte alla förunnat, säger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationschef på Google Sverige. Vi har en stark tilltro till teknikens potential att bryta ned barriärer och bidra till ett mer tillgängligt och inkluderande samhälle.
Project Guideline tillåter en synskadad löpare att följa en målad linje eller en siktad löpare framför sig utan fysisk kontakt. Denna metod har testats i flera länder men tar nu steget till en större svensk publik genom Stockholms Halvmarathon.
Teknisk innovation på prov
Under loppet kommer Fatmir Seremeti att bära en sele med en Android-telefon och hörlurar. Telefonens kamera och AI-teknik identifierar den ledande löparen och ger ljudsignal till Seremeti om han håller rätt avstånd eller behöver justera sin position. Denna teknik, som fortfarande är i utvecklingsfas, utvärderas för dess effektivitet och säkerhet.
– Detta var första gången sedan jag förlorade synen som jag har varit ute och sprungit – inte minst i ett stort lopp – utan att vara i fysisk kontakt med en ledsagare eller ledarhund, säger Fatmir Seremeti. Träning är en stor del av mitt liv. Det glädjer mig om ännu fler har möjlighet att känna på den enorma frihetskänslan.
Stöd från samhället och framtidsutsikter
Synskadades Riksförbund ser också positivt på dessa initiativ. – Vi ser positivt på den här typen av initiativ och hoppas att Project Guideline har potential att öka tillgängligheten och delaktigheten inom idrotten för blinda och synskadade, säger Niklas Mattsson, förbundsordförande på Synskadades Riksförbund.
Det finns en tydlig potential för tekniken att öppna nya dörrar för synskadade, inte bara inom idrott utan även i andra aspekter av det dagliga livet. Det stora testet under Stockholms Halvmarathon kommer att ge värdefull insikt om hur dessa teknologier kan implementeras mer brett i framtiden.