Den ökade hotbilden mot Sverige, i takt med NATO-inträdet och en alltmer osäker omvärld, har gjort cybersäkerhet till en avgörande samhällsfråga. För att möta det växande behovet av specialister lanserar Nackademin nu en ny YH-utbildning till OT-säkerhetsingenjör – en roll som blir central för att skydda landets kritiska infrastruktur.
Växande hot mot samhällskritiska system
Cyberattacker mot Sveriges infrastruktur ökar i både omfattning och komplexitet. Främmande makter och organiserad brottslighet kartlägger elnät, vattenförsörjning och transportnät, samtidigt som cyberangrepp riktas mot industriella styrsystem – så kallad Operational Technology (OT). Till skillnad från IT-säkerhet, där dataintrång ofta handlar om informationsstölder, kan attacker mot OT få direkta fysiska konsekvenser, såsom elavbrott, förorenat vatten eller störningar i sjukvården.
Enligt en rapport från Fortinet har tre av fyra industriföretag i Sverige drabbats av minst ett OT-relaterat cyberangrepp under det senaste året.
– Till skillnad från traditionella IT-system är OT-system ofta äldre, svåra att uppdatera och direkt kopplade till fysiska processer. En cyberattack mot dessa system kan därför få långtgående konsekvenser, från produktionsstopp till allvarliga säkerhetsincidenter som påverkar hela samhället, säger Martin Bergling, koordinator för Cybernoden på RISE.
Akut kompetensbrist hotar säkerheten
Trots det ökande hotet saknar Sverige tillräckligt med OT-säkerhetsexperter. Enligt MSB och FOI har landet en allvarlig brist på specialister som kan skydda samhällskritiska system från cyberangrepp. Särskilt Stockholm, där många av Sveriges viktigaste industrier och myndigheter finns, står inför en stor utmaning.
Den begränsade arbetskraften innebär att företag och myndigheter tvingas hantera säkerhetsrisker med otillräckliga resurser, vilket skapar sårbarheter i infrastrukturen.
Ny utbildning för att möta behovet
För att stärka Sveriges cybersäkerhet startar Nackademin i höst en ny YH-utbildning till OT-säkerhetsingenjör på sin skola i Solna. Utbildningen kombinerar teori med praktiska moment inom cybersäkerhet, nätverksarkitektur, riskhantering och incidenthantering.
– OT-säkerhet är inte bara en branschfråga – det är en samhällsfråga. Att rusta Sverige med fler experter inom OT-säkerhet är avgörande för att skydda landets mest kritiska system från hot idag och i framtiden. OT-säkerhetsingenjörer kommer att vara en avgörande yrkesgrupp i det moderna försvaret av svensk industri och infrastruktur, säger Astrid Westfeldt Corneman, vd på Nackademin.
Genom att utbilda fler OT-säkerhetsspecialister hoppas Nackademin bidra till att minska sårbarheterna i Sveriges infrastruktur och säkerställa att landet kan möta de ökande cyberhoten med rätt kompetens.