Karolinska Institutet har introducerat ett nytt behandlingsprogram med kognitiv beteendeterapi (KBT) för att förebygga sexuella övergrepp på barn. Programmet vänder sig primärt till personer som dras sexuellt mot barn och som aktivt vill söka hjälp. Det nya programmet har redan börjat rekrytera deltagare och är både internetbaserat, kostnadsfritt och anonymt.
Ett digitalt och anonymt behandlingsprogram med kognitiv beteendeterapi (KBT) har nyligen lanserats av Karolinska Institutet. Programmet som heter Prevent it riktar sig till personer med ett sexuellt intresse för barn och grundar sig i en pilotstudie av en engelsk version av programmet som genomfördes under 2019 till 2021. Den studien gav tillräckligt bra resultat för att nu inkludera ytterligare tre språk – svenska, tyska och portugisiska. Behandlingen, som utvecklats av psykologer och forskare vid Karolinska Institutet, kommer nu att utvärderas inom ramen för ett internationellt forskningssamarbete som finansieras med stöd från EU.
Enligt Malin Joleby, forskare vid centrum för psykiatriforskning och institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, är sexuell exploatering av barn ett samhällsproblem som ser ut att öka i takt med den digitala utvecklingen. I Jolebys forskning har hon fokuserat på barns konsekvenser av sexuella övergrepp. Detta anser hon har legat till grund för att arbeta förebyggande så att inga barn kommer till skada.
Digital och kostnadsfri KBT-behandling
KBT-programmet är en behandling som sträcker sig över nio veckor. Behandlingen är digital, anonym och kostnadsfri, och vänder sig primärt till personer som är oroade över sina sexuella impulser mot barn.
– Vår förhoppning är att nå ut till personer som annars inte skulle få någon vård, för att på så sätt minska risken för sexuella övergrepp. Behandlingen visade sig i den första studien vara effektiv. Deltagarna minskade markant tiden de spenderade på att titta på övergreppsmaterial, säger Malin Joleby.
Den första studien som gjordes inriktade sig på personer som hade ett aktivt beteende och som använde sexuellt övergreppsmaterial av barn. Pilotstudien visade att behandlingen fungerade och att deltagarna minskade tiden de lagt på att titta på materialet jämfört med placebo. Ungefär hälften av deltagarna som fullföljde KBT-programmet hade inte tittat på övergreppsmaterial den senaste veckan.
Joleby förklarar att programmet lanserats nu på ytterligare språk och att man redan är igång på svensk front. Rekryteringen av deltagare började redan i februari, och för att nå ut till fler deltagare har programmet sökt sig till krypterade forum på Darknet, men också sociala medier och annonser som syns i olika sökmotorer.
– Studien idag är en uppföljningsstudie, där vi fortsätter att utvärdera behandlingen som nu ges på flera nya språk. Här fokuserar vi på personer som är oroade över sina sexuella impulser och deras beteende, säger Joleby.
– Vi vet från pilotstudien att behandlingen är säker och väl uppskattad av deltagarna. Tidigare deltagare har beskrivit att behandlingen gett dem hopp om att det går att förändra sitt beteende, och användbara verktyg för att göra det, fortsätter hon.
Anonymitet – en viktig komponent
Idag kan vem som helst anmäla sig till programmet, men för att nå ut till fler personer kommer man samarbeta med polisen. Tanken är att polisen ska informera personer som misstänks för sexualbrott mot barn om KBT-programmet. Enligt Joleby kommer polisen dock inte ha möjlighet att följa upp om den misstänkte anmält sig till behandlingen. En förutsättning för att nå den berörda gruppen och samtidigt utvärdera behandlingsprogrammet vetenskapligt är enligt forskarna att programmets deltagare får vara anonyma.
– Vårt samarbete med polisen handlar om att de kommer hjälpa oss att sprida information om programmet. De kommer att dela ut ett visitkort med information om projektet till de som delges misstanke om sexualbrott mot barn, precis som polisen vid andra brott kan bistå med information om stödorganisationer att vända sig till säger hon.
– Ofta hamnar personer i kris när de blir avslöjade, och då kan det finnas en motivation till att söka hjälp. Polisutredningar tar lång tid, och det kan dröja från det att man blir avslöjad tills dess att det blir rättegång och eventuell dom. Där vill vi finnas och erbjuda stöd för att förebygga att nya brott begås, och att visa att det finns hjälp att få, fortsätter Joleby.
Forskningsprojekt med möjlighet att skalas upp
Projektet är i grunden ett forskningsprojekt, men enligt Joleby är förhoppningen att kunna skala upp och erbjuda den här typen av behandling i stor skala. Idag finns programmet på tre tilläggsspråk. Syftet är att studera och se om behandlingen funkar i översatt och kulturellt anpassad form. Förhoppningen är att den ska ge bra stöd och att personer som annars inte haft möjlighet till hjälp ska kunna få det genom tekniken och internet.
I dag finns det en rad olika aktörer i Sverige som erbjuder hjälp. En av de kanske mest kända är PrevenTell, som erbjuder en hjälplinje för personer som tappat kontrollen över sin sexualitet. Hjälplinjen kan ge råd och stöd men också hjälpa till att komma i kontakt med behandling för den som vill och behöver.
– PrevenTell är en fantastiskt bra hjälptelefon dit personer kan ringa anonymt och få råd och hjälp in till behandling. Men för att få behandling behöver man bryta anonymiteten, vilket vi vet att många inte vågar, säger Joleby.
Den övergripande skillnaden mellan PrevenTell och det nya digitala KBT-programmet är att den senare är anonym och internetbaserat, vilket är en stor fördel, särskilt för de som bor på mindre orter och inte kan söka sig till större städer där hjälpen oftast finns.
Statistik visar att antalet sexuella övergrepp mot barn har ökat kraftigt under de senaste åren. Enligt Stiftelsen Allmänna Barnhuset rör det sig om ett av fyra barn, det vill säga sex barn i varje klass. Av de anmälda våldtäktsbrotten 2021 bestod 40 procent av alla våldtäkter mot barn i åldrarna 0 – 17 år (3 913 brott), visar siffror från BRÅ. I 91 procent av fallen var brotten riktade mot flickor och 9 procent mot pojkar.
En medialt uppmärksammad grupp som arbetar med att uppmärksamma sexuella övergrepp mot barn och som verkar för en bättre lagstiftning är Dumpen.se som drivs av höjdhopparen Patrik Sjöberg tillsammans Sara Nilsson. Sajten publicerar videodokumenterade konfrontationer på vuxna personer som bestämt fysiska träffar i sexuellt syfte med vad de trott varit barn. Vi frågar Malin Joleby om framtida samarbetsmöjligheter med just Dumpen.se.
– Vi vill nå ut med information om vårt program så brett som möjligt, så att de som kan bli hjälpta av det hittar dit. Vi styr inte vilka som sprider informationen, utan alla som vill är helt enkelt välkomna att göra det. Vi vet bland annat att personer på olika övergreppsforum på Darknet rekommenderar vårt program till sina medlemmar. säger Joleby.
– Vår förhoppning är att nå ut till personer som annars inte skulle söka hjälp och att kunna erbjuda en behandling som är vetenskapligt framtagen och utvärderad, avslutar Joleby.
Mer om programmet och hur deltagare kan anmäla sig finns att läsa här: https://www.iterapi.se/sites/preventit/