I Sverige ligger cirka 25 miljoner oanvända mobiltelefoner undangömda i byrålådor – en outnyttjad resurs både bildligt och bokstavligt. Nya beräkningar från Swappie visar att endast guldet i dessa telefoner, cirka 850 kg, skulle räcka till över 100 000 vigselringar, vilket överträffar behovet för alla par som gifte sig i Sverige under 2023. Om dessa telefoner återvanns eller återanvändes skulle det innebära enorma miljövinster i både materialanvändning och minskade utsläpp.
En resurs med stor miljöpåverkan
Trots att en smartphone kan hålla i upp till sju år, används den i genomsnitt endast 2–3 år innan den byts ut. De 25 miljoner oanvända telefonerna i Sverige innehåller stora mängder värdefulla material:
- Guld: 850 kg – tillräckligt för 106 250 vigselringar
- Palladium: 76 kg – nog för 38 000 katalysatorer
- Koppar: 2 550 ton – motsvarande över 100 km järnvägsledningar
- Aluminium: 2 550 ton – tillräckligt för 150 000 cykelramar
Med tanke på att tillverkningen av en enda smartphone genererar 86 kg avfall, enligt Svenska Miljöinstitutet, skulle en mer cirkulär hantering av våra gamla telefoner kunna spara över 2,15 miljoner ton avfall.
Återanvändning ger stora miljövinster
Att återanvända eller återvinna gamla mobiltelefoner är en av de mest effektiva åtgärderna för att minska elektronikavfall.
– Att ge en gammal mobiltelefon ett nytt liv är en enkel handling som gör stor skillnad för miljön. Även trasiga telefoner har ett värde eftersom materialen kan återvinnas. Om en och samma smartphone hade fler än två ägare under sin livstid skulle det drastiskt minska behovet av nyproduktion och spara viktiga resurser, säger Karin Armgarth, Sverigechef på Swappie.
Genom att förlänga en smartphones livslängd med bara ett år kan dess koldioxidavtryck minskas med upp till 29 %.
Vägen framåt
Elektronikavfall är en av de snabbast växande avfallsströmmarna i världen, och Sverige säljer varje år 3,5 miljoner nya smartphones. För att minska miljöpåverkan behövs en förändring i hur vi ser på våra gamla telefoner – från förbrukade produkter till värdefulla resurser.
Genom att återanvända och återvinna kan vi spara både material och minska vårt ekologiska fotavtryck, samtidigt som vi drar nytta av de dyrbara metaller som redan finns i omlopp.