När svenskarna lägger undan arbetsredskapen för att njuta av sin semester, tar de cyberkriminella inte ledigt. Snarare ökar deras aktivitet, med stora kostnader för de företag som inte har semestersäkrat sin verksamhet.
Polisen och det Nationella bedrägericentrumet larmade nyligen om en ökning av telefonbedrägerier riktade mot företag.
– Att ha blivit utsatt för IT-intrång är inget man vill prata högt om som företagare. Det är enormt känsligt, av förklarliga skäl. Men vi som arbetar med de här frågorna ser ju hur otroligt dyrt det kan bli om man inte säkrar verksamheten ordentligt. Och inte minst på semestern är många företag och verksamheter ännu mer sårbara, säger Alec Särnholm, strategisk IT-expert och partner på ECIT.
Semestertider utgör en ökad risk för företag
Under semestern är företagen extra sårbara. Dels har sommarvikarier oftast inte full koll på säkerhetsrutinerna, dels kan de semesterfirande medarbetarna, uppslukade av sin välförtjänta ledighet, vara mer sårbara för bedrägeriförsök.
Över hälften av alla intrångsförsök sker via sociala medier och e-tjänster, vilket är plattformar som medarbetarna ofta använder under semestertider.
En fråga om miljontals kronor
Alec Särnholm betonar att de ekonomiska konsekvenserna av dataintrång kan vara katastrofala. Företag kan förlora, eller riskera att förlora, miljontals kronor om de inte är ordentligt skyddade.
– Det finns exempel på företag som har skött allt på rätt sätt, och sedan ändå varit en hårsmån från att förlora enorma summor pengar – ofta för att någon enstaka medarbetare inte har följt säkerhetsrutinerna, säger Alec Särnholm.
Att semestersäkra verksamheten
För att undvika obehagliga överraskningar under semestern, är det viktigt att företag vidtar åtgärder för att semestersäkra sin verksamhet. Särnholm framhäver bland annat vikten av att:
- Säkerställa att lediga medarbetare inte jobbar under semestern, vilket minskar sårbarheten.
- Se till att alla, särskilt sommarvikarier, är välinformerade om företagets säkerhetsrutiner och använda program.
- Se till att ordinarie personal inte kopplar upp sig mot osäkra nätverk under semestern.
- Förbättra säkerheten omedelbart, om man vet om att det finns brister, istället för att vänta till efter semestern.
En växande trend: dataintrång och bedrägerier
Statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och Stöldskyddsföreningen SSF visar att dataintrång i Sverige ökade med 19% i april 2023 jämfört med april 2022, med 55% av intrången sker via sociala medier eller e-tjänster.
Antalet anmälda bedrägerier har också ökat, med en 10% ökning i april 2023 jämfört med samma period föregående år. Kortbedrägerier var mest vanliga, stod för 49% av alla anmälda bedrägerier.