World Animal Protection och paraplyorganisationen SMACC kräver nu att Meta omedelbart stoppar spridningen av brutala videor där apor misshandlas. Innehållet bryter direkt mot företagets egna regler – men konton med över hundratusen följare har fått fortsätta sprida det.
Övergrepp som sprids – och hyllas
Under mars och april månad har två konton på Facebook spridit grova videor där makaker utsätts för tortyrliknande övergrepp. Djuren slås, kvävs, hålls under vatten – och allt sänds som underhållning. Reaktionerna från följarna är minst lika skrämmande. Videorna har fått tusentals gilla-markeringar och skratt-emojis, och kommentarsfälten innehåller direkta uppmaningar till djurplågeri – bland annat med texter som: ”Kläm den längre och hårdare tills ögonen trycks ut.”
– Det är chockerande att sådana här videor finns på Facebook! Facebooks ägare Meta har en policy om att övergrepp mot djur inte får visas – men rutinerna för att stoppa publicering fungerar uppenbarligen inte, säger Sandra Jönsson, sakkunnig om vilda djur hos World Animal Protection Sverige.
“Skapar en farlig avtrubbning”
SMACC – Social Media Animal Cruelty Coalition – är en sammanslutning av drygt 20 djurskyddsorganisationer, där World Animal Protection är en av medlemmarna. Organisationens uppdrag är att få stopp på spridningen av djurplågeri på sociala medier. SMACC har enligt Metas egna riktlinjer anmält de två Facebookkontona. Innehållet försvann nyligen från plattformen, men det är oklart om det var Meta som agerade.
– När Meta inte kan blockera videorna på Facebook finns en skrämmande risk att fler människor blir avtrubbade, totalt tappar empatin för djur och inspireras till att själva plåga djur. Vi kräver nu att Meta agerar kraftfullt för att ta bort den här typen av videor och garanterar att inga nya laddas upp, säger Sandra Jönsson.
Facebook belönade kontot bakom djurplågeriet
Samtidigt som Meta brister i att följa sina egna regler har ett av kontona bakom videorna tilldelats en så kallad Creator Badge – en utmärkelse som ges till konton som anses hålla hög standard när det gäller originalitet och integritet.
– Det är fullkomligt oförklarligt. Den här utmärkelsen skapar allvarliga frågetecken om Metas innehållsgranskning och efterlevnad av sina egna regler mot djurplågeri, säger Jönsson.
En återkommande kritik
Problemen är inte nya. Enligt rapporten The cruelty you don’t see: The suffering of pet macaques for social media content, som SMACC publicerade 2023, är Facebook en av de mest problematiska plattformarna när det gäller spridning av innehåll där apor plågas. Det vanligaste temat: avsiktlig fysisk tortyr.
Trots tidigare granskning tycks Meta inte ha kommit tillrätta med problemet. Nu kräver World Animal Protection ett långsiktigt och systematiskt ansvarstagande från världens största sociala medieplattform.
– Det här är inget tillfälligt problem. Meta måste omedelbart ta sitt ansvar, både som innehållsdistributör och som ett företag med uttalade ambitioner om etik och hållbarhet, avslutar Sandra Jönsson.