Att bli sjuk är den största oron för Sveriges småföretagare, visar en ny undersökning från Novus på uppdrag av Trygg-Hansa. Många småföretagare tvingas arbeta trots sjukdom och en betydande del saknar försäkringar som skyddar deras verksamhet.
Sjukdom toppar listan över oro
Sveriges småföretagare, som utgör 96 procent av landets företag, är särskilt utsatta vid sjukdom. Undersökningen visar att 52 procent oroar sig mest för sjukdom, följt av ökade kostnader (32 procent), inbrott och stölder (18 procent) samt cyberattacker (18 procent). För många innebär sjukdom att arbetet stannar av helt.
– Sjukskrivningstalen i Sverige ökar generellt och stressrelaterade sjukskrivningar nådde nyligen en rekordnivå. Småföretagare och framförallt enmansbolag är särskilt utsatta vid sjukskrivning, speciellt efter att sjuklöneersättningen för företag slopades tidigare i år. Det är otroligt viktigt för småföretagarna att se över arbetsmiljön och jobba aktivt för att skapa ökad trygghet och hälsa på både kort och lång sikt, säger Sofie Gagnéus, specialist på sjukvårds- och rehabförsäkring på Trygg-Hansa.
Många jobbar sjuka
Undersökningen avslöjar att 32 procent av småföretagarna arbetar trots sjukdom. Endast 10 procent har möjlighet att lämna över arbetsuppgifter till kollegor eller vikarier, och över hälften (54 procent) uppger att arbetet istället får tas igen senare.
Samtidigt saknar nästan hälften av småföretagarna sjukförsäkring för sig själva och sina anställda. En fjärdedel (24 procent) saknar även företagsförsäkring, där många felaktigt tror att hemförsäkringen täcker verksamheten.
– Det är oroväckande att så många småföretagare inte säkrat upp skydd för sin verksamhet och tror att hemförsäkringen täcker kostnader om olyckan är framme på hemmakontoret, vilket den inte gör. Det är viktigt att höja kunskapsnivån och medvetenheten kring hur man skyddar sin verksamhet, fortsätter Sofie Gagnéus.
Rekordnivå av stressrelaterade sjukskrivningar
Enligt Försäkringskassan har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat med 25 procent mellan våren 2019 och våren 2024, vilket innebär en ny rekordnivå. Småföretagare, särskilt de som saknar försäkringar och stödstrukturer, riskerar att drabbas hårt av denna utveckling.
Åtgärder för tryggare arbetsmiljö
Trygg-Hansa rekommenderar småföretagare att:
- Öka kunskapen om vikten av företagsförsäkringar.
- Investera i sjukvårds- och rehabförsäkringar för snabb tillgång till vård.
- Arbeta aktivt med att skapa en hållbar arbetsmiljö som minskar stress och förebygger sjukskrivningar.
Med rätt insatser kan småföretagare minska riskerna och skapa en tryggare och mer hållbar verksamhet.