Stockholm tar ett steg framåt i kampen mot klimatförändringarna. Från Biokrafts anläggning i Södertörn levereras morgondagens första lass av flytande biogas – en produkt tillverkad av stadens matrester. Med en vikt av 18 ton, är det bestämt att denna biogas ska driva tunga lastbilar någonstans på den europeiska kontinenten.
Från matavfall till hållbar energi
Genom en process som kallas rötning omvandlas matavfall och slakteriavfall insamlat från flera kommuner i Stor-Stockholm till biogas. Denna nya anläggning hos Biokraft ökar kapaciteten att producera fossilfri biogas betydligt, genom att omvandla gasen till vätska med hjälp av intensiv nedkylning.
– Enheten har en produktionskapacitet på 220 GWh per år och är därmed världens största i sitt slag, säger Johan Andreasson från Biokraft.
Framtiden för Stockholm Bio-LNG
Projektet, benämnt Stockholm Bio-LNG, började för över två år sedan och har inneburit en investering på ungefär 330 MSEK. Finansieringen av projektet kommer både från privat kapital, obligationslån och statligt stöd via Klimatklivet.
Trots att anläggningen är i drift kommer den att genomgå olika tester och justeringar under de kommande månaderna. Målet är att överföra den till reguljär produktion senare under året. Full skala produktion förväntas när den kopplas till gasnätet, vilket tros ske sommaren 2024.