Under 2023 väntas förflyttningen av livesport från broadcasting till streamingtjänster väntas ta fart. Samtidigt väntas chiptillverkare spendera över 300 miljoner USD på AI-verktyg. En förutsättning för den snabba utvecklingen är att mer än 5 000 bredbandssatelliter lanseras under året. Det visar Deloittes TMT Predictions 2023, som analyserar hur det senaste inom teknik, media och telekom (TMT) påverkar konsumenter och näringsliv.
– TMT-branschen fortsätter utvecklas i en imponerande takt för att möta våra behov och förväntningar i en alltmer digital och uppkopplad vardag. Under 2023 förutser vi snabba framsteg och implementeringar av en rad tekniker för att hjälpa företag och konsumenter göra mer med mindre, säger Jonas Malmlund, partner på Deloitte.
Streamingtjänster konkurrerar om livesport
Streamingtjänster spenderar alltmer på rättigheter för att sända livesport i ett försök att attrahera, behålla och tjäna pengar på en bred publik. Under 2023 förutspår Deloitte att leverantörer världen över kommer att spendera över 6 miljarder USD på exklusiva rättigheter för livesport. För att sätta det i perspektiv var de sammanlagda innehållsutgifterna från alla leverantörer under 2021 cirka 50 miljarder USD.
– De ökade utgifterna visar på ett ömsesidigt beroende mellan streamingtjänster och de största sportligorna. Konkurrensen mellan streamingtjänsterna ökar och livesport ses som ett säkert kort för att locka och behålla tittare. Samtidigt utgör mediarättigheter en viktig inkomstkälla för sportligorna, tillsammans med biljettförsäljning och sponsring, säger Jonas Malmlund.
Halvledarföretag vänder sig till AI och högeffektiva material
Chipföretag använder AI i allt högre grad för att designa och tillverka chips på ett snabbare, billigare och mer effektivt sätt. Deloitte förutspår att världens ledande halvledarföretag kommer spendera uppåt 300 miljoner USD på AI-verktyg under 2023. Den siffran väntas dessutom växa med 20 procent årligen under de kommande fyra åren och överstiga 500 miljoner USD år 2026.
– AI-verktyg gör det möjligt för chiptillverkare att spara tid och pengar, lindra talangbristen och uppdatera äldre designer. De kan dessutom öka säkerheten i leveranskedjan och hjälpa till att lindra nästa chipbrist, säger Jonas Malmlund.
Kisel har länge varit standarden för att tillverka chips för telefoner och datorer, men är inte lämpat för applikationer med hög spänning och effekt som batteridrivna elfordon, supereffektiva laddare för hemelektronik och solpaneler. I takt med att dessa blir allt vanligare förutspår Deloitte att halvledare av högeffektiva material – främst galliumnitrid och kiselkarbid – kommer säljas för 3,3 miljarder USD under 2023, en ökning med nästan 40 procent från 2022.
Ökning i antal bredbandssatelliter
Till skillnad från fiber och mobilnät kan satelliter ge bredbandstäckning över stora geografiska områden utan att operatörer behöver etablera infrastruktur på marken. I takt med att efterfrågan på höghastighetsinternet i alla världens hörn ökar förutspår Deloitte att mer än 5 000 bredbandssatelliter kommer kretsa i låg omloppsbana (LEO) runt jorden i slutet på 2023. Dessa väntas utgöra två konstellationer som tillhandahåller höghastighetsinternet till nästan en miljon abonnenter.
Om alla de organisationer som för närvarande planerar att bygga en LEO-konstellation lyckas, skulle sju till tio konkurrerande nätverk kunna vara i drift till 2030, med totalt 40 000 till 50 000 satelliter i omlopp.
– Ökningen i antalet satelliter är goda nyheter för användarna, då det troligen kommer leda till lägre priser, bättre täckning och mer tillförlitligt internet. Däremot finns det risker med en allt trängre omloppsmiljö – risken för kollisioner ökar, vilket kräver mer samarbete och samordning, säger Jonas Malmlund.