Höginkomsttagare använder generativ AI i jobbet mer än tre gånger så ofta som låginkomsttagare. Samtidigt är optimismen om teknikens framtid betydligt högre i de övre inkomstskikten. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av datakonsultbolaget Solita.
Digital klyfta mellan yrkesgrupper
Generativ AI är på stark frammarsch inom svensk arbetsmarknad – men det är långt ifrån alla som följer med i utvecklingen. Enligt en ny undersökning genomförd av Kantar Sifo använder hälften av alla svenskar med en månadslön över 65 000 kronor AI i sitt dagliga arbete. Det kan jämföras med endast 15 procent i den lägsta inkomstgruppen, med löner under 30 000 kronor.
– Skillnaderna i AI-användning och attityder speglar en digital klyfta som riskerar att vidgas. De som redan står starkt på arbetsmarknaden förstärker sin position med ny teknik, medan andra halkar efter, säger Niklas Liedholm, Head of AI / GenAI på Solita Sverige.
Höginkomsttagare mest positiva
Skillnaderna återfinns även i attityderna till teknikens effekter. Bland de som tjänar över 65 000 kronor i månaden tror hela 82 procent att AI kommer att ha en positiv inverkan på företag och organisationer. I den lägsta inkomstgruppen, med löner under 22 000 kronor, är det bara 38 procent som delar den synen.
Även när det gäller AI:s inverkan på individnivå är gapet tydligt. Mer än hälften av höginkomsttagarna (53 %) är positiva till hur AI påverkar enskilda personer, medan endast 15 procent av låginkomsttagarna tror detsamma. En av tre svenskar (35 %) tror i stället att AI kommer att påverka individen negativt.
AI-riskerna: exkludering och skev utveckling
Niklas Liedholm betonar vikten av att teknikutvecklingen blir inkluderande och inte förstärker existerande ojämlikheter.
– Hur vi uppfattar AI styr både hur tekniken används idag och hur arbetsmarknaden kommer att se ut imorgon. Det krävs en inkluderande digital utveckling om AI ska gynna alla, inte bara ett fåtal, säger han.
Enligt Liedholm behövs riktade investeringar i kompetensutveckling och ökad tillgång till verktyg – särskilt för grupper som i dag inte har naturlig tillgång till tekniken i sitt arbete.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Kantar Media via Sifopanelen mellan 2–7 oktober 2024 och omfattade 1 335 kontorsarbetande personer i åldrarna 20–65 år. Panelen är riksrepresentativt rekryterad genom slumpmässiga urval.