Sveriges M&A-marknad har sett en minskning i aktivitet under det andra kvartalet 2024, med 24 procent färre transaktioner jämfört med samma period föregående år. Trots detta noterar branschanalytiker positiva signaler som kan leda till ökad aktivitet framöver.
Översikt av marknaden
Den senaste rapporten från revisions- och rådgivningsföretaget EY avslöjar en avmattning på den svenska marknaden för företagsförvärv och sammanslagningar (M&A). Totalt registrerades 322 transaktioner under andra kvartalet 2024, en minskning med 12 från det första kvartalet samma år. De sektorer som dominerade transaktionsaktiviteten var Advanced Manufacturing & Mobility (AM&M) och Technology, Media, and Telecommunication (TMT), även om båda sektorerna låg något under det historiska genomsnittet.
Faktorer bakom nedgången
Henrik Eriksson, partner och ansvarig för affärsområdet Strategy and Transactions på EY i Sverige, förklarar den minskade aktiviteten med flera faktorer.
– Att antalet transaktioner minskar när marknaden är orolig är väntat. Stigande räntor och allmän osäkerhet kring ekonomins utveckling har skapat ett ”värderingsgap” där säljare och köpare har olika uppfattningar om pris, vilket har resulterat i lägre aktivitet, säger Henrik Eriksson.
Private Equity-sektorns roll
Trots den allmänna nedgången i M&A-aktivitet har Private Equity (PE) bolag varit anmärkningsvärt aktiva. De stod för 26 procent av alla transaktioner under kvartalet, vilket är en ökning från tidigare år. Med betydande kapital tillgängligt – cirka 80 miljarder euro vid utgång av 2023 – är PE-bolag väl positionerade för att agera när marknadsförhållandena förbättras.
– PE-sektorn har visat att de är redo att genomföra större affärer under rätt förutsättningar, tillägger Eriksson.
Framtidsutsikter
Utsikterna för den svenska M&A-marknaden verkar ljusna. Med stabiliserade räntor och en global politisk miljö som förväntas bli mindre volatil efter det amerikanska presidentvalet, förbereder sig marknadsaktörer på en eventuell ökning i aktivitet under 2025.
– Vi förväntar oss att se en marknad som stabiliserar sig med tiden. Fortsätter de nuvarande ekonomiska och politiska förbättringarna ser vi ett aktivare 2025 framför oss, förklarar Henrik Eriksson.