Sverige står inför en teknologisk revolution med lanseringen av den nya innovationsplattformen Quantum Sweden. Finansierad av Vinnova och med bas vid Chalmers Industriteknik, sätter plattformen mål att omvandla kvantforskning till innovation och stärka landets konkurrenskraft.
Nationell samarbetsplattform för kvantteknologi
Quantum Sweden, som nyligen startades med finansiering från Vinnova, syftar till att bli en samlingspunkt för svensk forskning och innovation inom kvantteknologi. Projektet leds av stiftelsen Chalmers Industriteknik och innefattar samarbete med flera högskolor, universitet och företag, inklusive Ericsson, Scalinq och Con-science.
Kvantteknikens potential och utmaningar
Kvantteknologi befinner sig i ett tidigt kommersiellt skede men förväntas bli en nyckelteknologi inom hälsa, energi, finans och försvar. Sverige har framstående forskning på området, främst genom Wallenberg-finansierade WACQT vid Chalmers i Göteborg.
– Det finns ett behov av en nationell samarbetsplattform för innovation inom kvantteknologi som sammanför ledande och nya svenska deltagare – forskare, industri och startups. Quantum Sweden kan också komplettera och samordna med WAQCT och arbeta i förhållande till den svenska kvantagendan som vi lanserade våren 2023, säger Ulf Öhlander, en av initiativtagarna på Vinnova.
Framtiden för kvantteknologi i Sverige
Johan Felix, projektledare vid Chalmers Industriteknik, betonar vikten av att Sverige samlar styrkor för att inte hamna efter andra länder som nu satsar stort på kvantteknologi. Det gäller inte minst att behålla talangfulla forskare och startups inom landet.
– Det handlar både om framväxten av företag med helt nya affärsidéer baserade på kvantteknologi, och om utvecklingen av befintlig industriell verksamhet med hjälp av kvantteknologi. Till exempel kan den beräkningskapacitet som kvantdatorer möjliggör vara avgörande för förnybar energiproduktion och en effektivare resursanvändning i näringsliv och samhälle, förklarar han.
Hur fungerar kvantteknologi egentligen?
Kvantteknologi baseras på kvantmekanik, fysiken som beskriver världen i dess minsta skala. Revolutionen ligger i den relativt nya förmågan att kontrollera och manipulera individuella kvantsystem, såsom enskilda atomer och ljuspartiklar.
Kvantteknikens fyra underområden
- Kvantdatorer
- Kvant-simulering
- Kvantkommunikation
- Kvant-sensorer