Trots ökade ansträngningar har många svenska myndigheter och kommuner fortfarande inte implementerat fullständiga skyddsåtgärder mot domänspoofing, vilket utsätter allmänheten för ökad risk för e-postbedrägerier, enligt en ny rapport från cybersäkerhetsföretaget Proofpoint.
Utmaningar i cybersäkerhetsskyddet
Bristande skydd trots ökad medvetenhet
En nyligen genomförd studie av Proofpoint avslöjar att endast en fjärdedel av de svenska myndigheternas och knappt en fjärdedel av kommunernas domäner har uppnått den högsta och rekommenderade nivån av DMARC-skydd. DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance) är ett viktigt verktyg för att verifiera avsändarens identitet och skydda mot missbruk av e-postdomäner.
Trots en liten förbättring jämfört med föregående år saknar fortfarande 74 procent av myndighetsdomänerna och 78 procent av kommunernas domäner adekvat skydd, vilket ökar risken för e-postbedrägerier mot medborgarna.
Ökade ansträngningar krävs
Första stegen är tagna
Det finns dock tecken på framsteg. Studien visar att majoriteten av både myndigheter och kommuner har börjat arbetet med att implementera grundläggande DMARC-skydd. Omkring 72 procent av myndigheterna och 87 procent av kommunerna har aktiverat åtminstone den grundläggande nivån av DMARC, vilket är en ökning från föregående år.
– ”Det är uppmuntrande att fler enheter tar steg mot att stärka sin e-postautentisering. Denna utveckling är positiv, men tempot måste öka för att skydda medborgarna effektivt”, säger Mikael Järpenge, Senior Engineer på Proofpoint.
Individuella åtgärder för cybersäkerhet
Hur medborgare kan skydda sig
Studien framhäver också vikten av individuella försiktighetsåtgärder. Medborgare uppmanas att vara skeptiska till oönskade e-postmeddelanden, speciellt de som kräver brådskande åtgärder eller ekonomisk information. Att skapa starka och unika lösenord för varje onlinekonto och aktivera multifaktorautentisering där det är möjligt är ytterligare rekommenderade steg för att förbättra personlig cybersäkerhet.