Det är dags för Sveriges mest talangfulla unga yrkesmän och -kvinnor att stiga fram. Efter intensiv träning är nu Sveriges Yrkeslandslag klart för Yrkes-EM, en av de största yrkesmästerskapen i Europa. Mästerskapet går av stapeln den 5 september 2023 i Gdansk, Polen.
Sveriges trupp består av 22 skickliga unga män och kvinnor under 25 år, som representerar hela landet. Dessa talanger kommer att mäta sina färdigheter mot konkurrenter från hela Europa i 18 olika yrkeskategorier.
Under tre dagars intensivt tävlande, mellan den 6-8 september, kommer Sveriges Yrkeslandslag att testa sina yrkeskunskaper i en rad olika discipliner. Mästerskapet inleds med en öppningsceremoni på Polsat Plus Arena den 5 september och avslutas med en ceremoni den 9 september på AMBEREXPO i Gdansk.
Patrik Svensson, tävlingsansvarig på WorldSkills Sweden, kommenterar entusiastiskt: ”Pandemin har satt krokben för Yrkes-EM som inte arrangerats i normal tappning sedan 2018. Det har varit år av inställda tävlingar, vilket gör att vi nu är otroligt taggade för ett Yrkes-EM där alla har möjlighet att samlas och tävla under ett och samma tak. Yrkeslandslaget ligger i hårdträning och ser fram emot resan till Gdansk, där de äntligen får vara ett lag som kämpar tillsammans.”
Det svenska Yrkeslandslaget har en stolt historia, med sitt första framträdande i tävlingen redan 1995. Sedan dess har laget samlat över 80 medaljer i världs- och europamästerskap. Yrkes-EM hålls vartannat år och värdlandet roterar mellan WorldSkills Europes 32 medlemsländer.
De flesta av de 22 tävlande i det svenska Yrkeslandslaget kommer att tävla individuellt. Men discipliner som automationsteknik, trädgårdsanläggning, IT-teknik och entreprenörskap kommer att ha lag om två personer.
Syftet med mästerskapet är att betona vikten av en harmonisk och välutbildad yrkeskår inom alla deltagande yrken, att lyfta fram yrkesutbildning och yrkesskicklighet och att främja internationellt samarbete. Vid sidan av tävlingarna kommer Yrkes-EM att erbjuda seminarier och paneldiskussioner där beslutsfattare, politiker och yrkeslärare får möjlighet att utbyta erfarenheter inom de olika yrkesområdena.