En ny Sifo-undersökning från Fonus visar att en överväldigande majoritet av svenskar är skeptiska till att använda AI-teknologi för att återskapa eller interagera med digitala versioner av avlidna personer. Bara sju procent av de tillfrågade är öppna för idén att själva bli återskapade som digitala versioner efter sin död.
Digitala kopior väcker etiska frågor
– Strävan efter att hedra personer som inte längre finns med oss och bevara deras minne har funnits i alla tider och kulturer, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus. Idag kan vi använda sociala medier för att minnas och hedra våra nära, men tanken på en digital kopia är en helt ny dimension som inte alla känner sig bekväma med.
Enligt undersökningen är det endast en liten andel av den svenska befolkningen som ser positivt på möjligheten att interagera med digitala kopior av avlidna. Tre av fyra svenskar (75 procent) kan inte tänka sig att använda sådan AI-teknik, och 36 procent är starkt emot idén och anser det vara obehagligt eller olämpligt.
Generationsskillnader i synen på tekniken
Undersökningen visar också på tydliga generationsskillnader. Bland yngre svenskar, åldrarna 18 till 29, är det tio procent som är öppna för idén, medan endast två procent av personer i åldern 65 till 79 ser positivt på möjligheten att använda tekniken för sig själva.
– Att yngre är mer positiva till att själva bli återskapade när de gått bort känns rimligt, eftersom de har haft det digitala som en del av sin vardag sedan barnsben och är kanske därför mer benägna att omfamna tanken på ett digitalt efterliv, tillägger Conny Sohlberg.
Juridiska och etiska överväganden
Idag finns det ingen specifik lagstiftning som reglerar användningen av AI i samband med död och begravning, och frågor kring hanteringen av en avliden persons digitala information kan vara komplexa. För de som inte vill bli digitalt återskapade efter sin bortgång, rekommenderar experter att tydligt ange sina önskemål till anhöriga, antingen genom juridiska dokument som testamente eller genom tjänster som Vita Arkivet.
– Om man vill säkerställa att familj, vänner eller bekanta inte använder ens digitala spår, som bilder, mejlkonversationer eller chattar, som underlag för att skapa en digital kopia efter sin bortgång, är det bra att lämna information om detta till de anhöriga, säger Conny Sohlberg.