I en nysatsning på nationell nivå har Sverige introducerat en omfattande teknikstrategi, med artificiell intelligens (AI) i spetsen. Strategin, som är den mest ambitiösa under premiärminister Ulf Kristerssons ledning, syftar till att stärka internationell konkurrenskraft för både stora och små inhemska företag.
AI i centrum för Sveriges tekniska framtid
Sveriges nya nationella teknikstrategi (NTS) fokuserar på utvecklingen av AI-produkter och tjänster. För att ytterligare stärka statligt finansierad forskning och utveckling, har regeringen bildat en AI-kommission (AIC) under ledning av Carl-Henric Svanberg, tidigare VD för Ericsson och nuvarande ordförande för Volvo.
AI-kommissionens mål och uppdrag
AIC:s huvuduppdrag är att stärka Sveriges position som en global aktör inom internationell handel. Erik Slottner, minister för offentlig förvaltning ansvarig för digital och AI-politik, understryker vikten av AI.
– Använd på rätt sätt kan AI bidra till ökad innovationskapacitet, starkare konkurrenskraft, förbättrad välfärd och en effektivare offentlig förvaltning. Vi vill se till att Sverige tar tillvara på möjligheterna samtidigt som vi hanterar riskerna för att fullt ut realisera potentialen hos AI, säger Slottner.
Sveriges väg mot en AI-drivande ekonomi
Kristerssons regering ser Sverige som en av de bäst positionerade staterna i EU för att initiera projekt som integrerar AI med andra teknologier, inklusive blockchain och Internet of Things (IoT). AI-kommissionens uppdrag inkluderar att ge konkreta förslag till hur svenska regeringen kan forma politik som skapar optimala förutsättningar för en konkurrenskraftig, säker och etisk utveckling av AI i Sverige.
EU:s roll och Sveriges position
Mot bakgrund av pågående utveckling inom EU för att etablera gemensamma regler för AI, betonar Slottner vikten av en enhetlig approach.
– Att EU kan ta fram gemensamma regler för AI-produkter är viktigt för Sverige. Det är meningslöst att ha 27 separata lagstiftningar för en så viktig teknologi som artificiell intelligens. En gemensam approach och reglering är positivt både för svensk och europeisk innovation och konkurrenskraft, säger Slottner.
Framtidens AI i Sverige
Med en prognos från forskningsorganisationen Statista som förutspår att marknaden för Sveriges AI-sektor kommer att överskrida 3 miljarder dollar 2023, och med en förväntad tillväxt på över 18,2% under nästa decennium, är Sveriges AI-strategi mer relevant än någonsin.