För att hedra Earth Day, har ChargePoint, en världsledande leverantör av laddinfrastruktur för elfordon, nyligen publicerat statistik över adoption och användning av elbilar i Europa.
Baserat på aggregerad data som inkluderar det totala antalet elfordon i drift, antalet offentliga laddstationer, samt en genomsnittlig beräkning av båda dessa faktorer i förhållande till varje lands befolkningsmängd, har ChargePoint sammanställt en topplista över Europas mest elbilsvänliga länder. Sverige intar en respektabel tredjeplats, efter Nederländerna och Norge, som rankas på första och andra plats respektive.
Bakom Sverige på listan hittar vi Tyskland på fjärde plats, följt av Frankrike, Belgien, Danmark, Storbritannien, Österrike och Finland.
”Så här i samband med Earth Day är det viktigt att tänka på framtiden för elektisk mobilitet och hur vi kan göra elbilsanvändning till ett tillgängligt alternativ för alla – oavsett om det är handlar om individer som befinner sig hemma eller på arbetsplatsen,” konstaterar Antti Vainio, Nordic Policy Manager, ChargePoint.
Sverige, trots sin tredjeplats, har vissa utmaningar att övervinna enligt Vainio. Han påpekar att även om det är positivt att se Sverige på denna plats i rankingen, så är upplevelsen för svenska elbilsförare för närvarande inte optimal. Det finns en risk för att Sverige kan bli ikappsprunget av länder som har en mer flexibel inställning till interoperabilitet, eller förmågan för olika system och organisationer att fungera tillsammans.
”Det handlar inte bara om att vi behöver ha en stor koncentration av laddstationer. Vi måste också implementera bekväma och enkla laddningsupplevelser, skalbar design och kvalitetsprodukter, samt tillhandahålla roaming mellan olika operatörer. Elbilsförare i Sverige är trötta på att behöva ha flera olika appar för att få tillgång till laddstationerna. Här behöver politiker, branschaktörer och företag arbeta tillsammans för att ta fram roaming-lösningar som gör laddningen enkel och tillgänglig för alla,” tillägger Vainio.
För att främja elbilism i Sverige och för att hålla den starka placeringen, krävs en samverkan mellan politiska beslutsfattare, branschaktörer och företag. Genom att samarbeta kan man förbättra användarupplevelsen och göra det mer tillgängligt och bekvämt att äga och köra en elbil.