I en tid där digitaliseringen skapar nya utmaningar inom cybersäkerhet, tar Taipuva Consulting AB ett viktigt steg framåt. Företaget har utvecklat ett ledningssystem för informationssäkerhet som syftar till att hjälpa företag att uppfylla de ökade säkerhetskraven i EU:s nya direktiv, inklusive NIS2. Denna utveckling kommer vid en kritisk tidpunkt då företag står inför ökande risker för cyberattacker och strängare regleringar.
Taipuvas svar på en växande säkerhetsutmaning
– När företagen och marknaden själva inte kan lösa sina problem skapas regler och lagar. Vi har bland annat sett ett flertal nya regler kring cybersäkerhet och informationssäkerhet under de senaste åren, förklarar Tord Ringenhall, VD på Taipuva Consulting AB.
Taipuvas nya lösning är inte bara ett svar på de ökande kraven från EU, utan också ett verktyg för att integrera säkerhetsåtgärder i företagens dagliga verksamhet. Detta för att undvika att säkerhetsarbetet blir enbart en ”pappersprodukt”.
Ledningens ansvar i fokus
Med NIS2-direktivet blir ledningsgrupper personligt ansvariga för att implementera adekvata säkerhetsåtgärder. Detta innebär att säkerhetsfrågor inte längre kan avfärdas som enbart IT-relaterade. Taipuvas lösning syftar till att göra det enklare för företag att beskriva och bevisa hur de arbetar med informationssäkerhet i sin dagliga verksamhet.
– Genom lösningen vill vi bidra till ett smartare, mer strukturerat och effektivt arbetssätt. Fler måste arbeta med det här och jag ser inte att vi måste vara ensamma med det, säger Tord.
En proaktiv inställning till cybersäkerhet
Tord uttrycker frustration över bristen på proaktivitet inom området för informationssäkerhet. Han betonar vikten av att inte vänta på att regelverken ska bli klara, utan att börja arbeta säkrare redan nu. Taipuvas lösning är ett steg mot att uppmuntra företag att ta ett mer aktivt ansvar för sin cybersäkerhet.
Framtiden för informationsäkerhet
Taipuvas nya ledningssystem för informationssäkerhet är ett viktigt verktyg för företag som vill hålla jämna steg med de snabbt föränderliga kraven inom cybersäkerhet. Med en ökande mängd digitala hot och strängare regelverk är det tydligt att företag måste anpassa sig och ta ett större ansvar för sin digitala säkerhet.