Med hjälp av AMD:s banbrytande teknologi har Tyska HLRS introducerat ”Hunter”, en ny superdator som markerar ett betydande framsteg för högpresterande datorer och artificiell intelligens i Europa. Prislappen? 15 miljoner euro.
En banbrytande innovation för vetenskap och forskning
High Performance Computing Centre (HLRS) vid universitetet i Stuttgart har officiellt lanserat ”Hunter”, en av de mest avancerade superdatorerna i Tyskland. Med stöd av AMD:s Instinct™ MI300A APU:er, som integrerar CPU och GPU på ett enda chip, erbjuder Hunter en kraftfull infrastruktur för simulering, AI och dataanalys. Systemet är designat för att hantera utmaningar inom områden som klimatmodellering, biomedicinsk forskning, materialvetenskap och ingenjörsvetenskap.
– Vi är glada över det långvariga samarbetet med HLRS och stolta över att kunna driva ’Hunter’ som en av de mest avancerade superdatorerna i Tyskland, säger Brad McCredie, Senior Vice President på AMD. – Tillsammans med HPE och HLRS banar vi väg för exaskale-eran.
Förbereder vägen för framtidens exaskale-system
Hunter representerar Tysklands första steg mot exaskale-prestanda och fungerar som ett övergångssystem inför den planerade lanseringen av superdatorn ”Herder” år 2027. Målet är att förbereda forskare och användare för kommande teknologiska framsteg inom högpresterande datorkapacitet.
HLRS:s val av AMD:s Instinct™ MI300A APU:er bygger på deras energieffektivitet och prestanda. AMD:s teknologi används redan i andra framstående europeiska system, såsom LUMI och ENI, och företaget bidrar till att stärka Europas position inom vetenskaplig innovation.
AMD:s dominans inom superdatorer
AMD:s inflytande på superdatorer är påtagligt. Företagets teknologi driver 50 procent av de tio snabbaste och 40 procent av de tio mest energieffektiva superdatorerna i världen, enligt Top500-listan. Bland dessa finns ”El Capitan” och ”Frontier”, som toppar listan på plats ett och två.
Med Hunter tar Europa ytterligare ett steg mot att befästa sin ställning inom AI och högpresterande datorsystem, och öppnar dörrar för nya genombrott inom en mängd vetenskapliga och tekniska områden.