En nyligen genomförd analys av USA:s utrikesdepartement har belyst potentiella bekymmer kring EU:s föreslagna lagstiftning för artificiell intelligens (AI). Bland de främsta orosmomenten är att den nya lagen kan gynna större AI-företag på bekostnad av mindre aktörer och potentiellt begränsa teknikinvesteringar inom unionen.
Bekymmer över konkurrenskraft och investeringar
Analysen pekar på att de nya reglerna kan dämpa den förväntade produktivitetsökningen från AI-teknik. Dessutom kan det leda till en förflyttning av jobb och investeringar till andra marknader. Enligt rapporten kan de höga kostnaderna för att följa den nya AI-lagen göra att endast de största teknikföretagen har råd att utveckla avancerade maskininlärningssystem.
– Kostnaden för att följa AI-lagen kan innebära att endast de största teknikföretagen har resurser att utbilda maskininlärningssystem, enligt analysen.
Kritik mot vaga regler
Utrikesdepartementets dokument beskriver vissa av reglerna i EU:s AI Act som ”vaga eller odefinierade”. Trots detta har USA:s egen regering också mött kritik för sitt sätt att hantera AI-säkerhetsfrågor, särskilt efter president Joe Bidens begäran om ”frivilliga åtaganden” från ledande AI-företag.
EU:s fokus på AI-utveckling
Medan USA:s regleringsstrategi för AI verkar vara mer inriktad på att hantera potentiella risker med tekniken, fokuserar EU mer på hur AI-modeller utvecklas. Detta inkluderar krav på transparens för generativa AI-system och skiljande av deep-fake-bilder från äkta bilder.
Kontroversiella regler i EU:s AI-lag
Bland de mest debatterade reglerna i EU:s AI-lag är förbudet mot biometrisk övervakning i offentliga miljöer och ”social scoring”-system. Vissa parlamentsledamöter har argumenterat att ett totalförbud mot biometrisk användning kan försvåra brottsbekämpning och terrorismbekämpning.