En ny studie, beställd av det svenska programvaruföretaget Medius, visar att en av fem svenskar redan har börjat använda artificiell intelligens (AI) på sin arbetsplats. Med en växande oro bland arbetstagare att bli lämnade efter om de inte anammar ny teknik, framkommer det att 60 procent känner en press att hålla jämna steg med AI för att inte riskera sina positioner.
AI ses som en positiv kraft
Trots att över hälften av de tillfrågade uttrycker en rädsla för att AI kan leda till arbetslöshet, ser en majoritet på 34 procent AI:s inverkan på arbetsuppgifterna som positiv. Många upplever att AI bidrar till effektivitet och kostnadsbesparingar för företag, med 58 procent som noterar dess snabbhet och effektivitet och 44 procent som ser en ekonomisk vinst.
Mänsklig närvaro versus AI
En betydande del, 56 procent, av de tillfrågade upplever dock en brist på mänsklig närvaro som en negativ aspekt av AI på arbetsplatsen. Dessutom är 52 procent oroliga för att AI på sikt kan ersätta mänskliga jobb helt och hållet.
Utmaningar och möjligheter
Trots dess fördelar har implementeringen av AI inte varit problemfri. Nästan 30 procent har uttryckt frustration över felaktigheter och misstag i AI-systemens arbete. Det finns också ett utbrett behov av ökad medvetenhet och utbildning kring AI, med 36 procent som tror att de skulle dra nytta av sådan kunskap.
AI:s roll i arbetslivet
AI har blivit ett viktigt verktyg för en rad arbetsuppgifter, från innehållsskapande och språköversättning till kundsupport och sociala mediehantering. Detta understryker AI:s mångsidighet och potential att underlätta och effektivisera arbetsprocesser.
Ett nyanserat synsätt krävs
Medius talesperson betonar vikten av att hitta en balans mellan att utnyttja AI:s fördelar och att hantera dess nackdelar. Detta innebär att säkerställa att arbetstagare utrustas med nya färdigheter och att etiska överväganden integreras i AI-systemens design och implementering.